ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deras klubb går före allt

Marcella Mravec · 2 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Mitt i klacken. Mikael (längst till vänster) och Tinna Wooremaa (längst till höger) och Mikaels son Tomas (mitten) tackar av hjälten Johan Mjällby på Råsunda. Det är stämningen och gemenskapen som drar, säger de. – Det är klart att spelet är intressant, men det är för allt det andra man står här också, säger Mikael. Både han och Tinna är med i Black Armys valberedning. Styrelsen sköter kontakterna med klubben och dialogen när supportrar inte sköter sig.

Mitt i klacken. Mikael (längst till vänster) och Tinna Wooremaa (längst till höger) och Mikaels son Tomas (mitten) tackar av hjälten Johan Mjällby på Råsunda. Det är stämningen och gemenskapen som drar, säger de. – Det är klart att spelet är intressant, men det är för allt det andra man står här också, säger Mikael. Både han och Tinna är med i Black Armys valberedning. Styrelsen sköter kontakterna med klubben och dialogen när supportrar inte sköter sig. Foto: Theresia Bråkenhielm


Bara älska, inte hata. De svenska supporterklubbarna har fått arbeta med sin image efter krigsrubriker i tidningarna om våld och firmor. AIK:s fans har kanske fått jobba hårdast mot sitt rykte som Sveriges stökigaste. Metro följde med på match. Välkommen hem till Black Army.

klar

Artikellänk är kopierad

På Råsunda. Den enda hemmamatchen de missade förra säsongen var samtidigt som när de gifte sig.
På Råsunda. Den enda hemmamatchen de missade förra säsongen var samtidigt som när de gifte sig.

Det är tur att det är Halmstad som AIK ska möta i dag. Annars hade Mikael Wooremaa kanske inte kunnat göra den här intervjun. På matchdagar blir han tyst – ju närmare avspark, desto tystare, säger han. Men Halmstad har inte vunnit en enda bortamatch och AIK har inte förlorat hemma. Mikael och frun Tinna sitter i köket i radhuset i Sollentuna. Tinna är höggravid, och den svarta t-tröjan spänner över magen med texten ”Gnagare på G”. Hon har tryckt den själv.

GNAGARE I MAMMAS MAGE Liksom både Tinna och Mikael blev gnagare i mammas mage, blir nog deras första gemensamma barn det också. I vardagsrummet står Mikaels och Tinnas bröllopsfoto från september förra året. De hade valt en matchfri dag så att alla skulle kunna komma på bröllopet, men matchschemat ändrades. – Vi skrev till AIK och frågade om de kunde flytta matchen, men det gick inte. Gästerna åkte taxi i skytteltrafik mellan Råsunda och bröllopet. Och vår toastmaster kunde inte vara med på hela dagen, säger Mikael. I stället för riskorn kastade gästerna gulsvart konfetti över brudparet, och en vän sjöng AIK-låten. Det var den enda hemmamatchen de missade förra säsongen.

"HADE INTE KUNNAT VARA IHOP MED EN DJURGÅRDARE" Mikael och Tinna visste inte om varandras AIK-intresse när de träffades. – Jag hade inte kunnat vara ihop med en djurgårdare. Det är inte så att jag inte kan umgås med folk som har andra färger, på jobbet sitter jag mittemot en bajare, och det funkar. Vi munhuggs hela dagarna, säger Mikael. Några timmar före match packar Tinna och Mikael in hund och Mikaels son Thomas i bilen och åker till Black Armys lokal i Solna. Här träffar de andra fans – och många av sina vänner  – före match. Tinna räknar till att 65 procent av deras umgänge består av AIK:are. På väggen på toaletten sitter Black Armys tio budord. Man kan åka ut ur Black Army om man anstränger sig. – Om man ställer till med något i samband med att man är ute med Black Army, eller uttrycker nazistiska åsikter. Vi hade några sådana förra året, säger Black Armys ordförande Valle Elivuori. Han är artig, välformulerad och vill liksom de andra helst inte tala om huliganism. – Det finns många fördomar om AIK-fans, säger Tinna. Att vi super och slåss jämt. Det gör vi ju inte. Hon tystnar, och nickar mot fansen  utanför lokalen. – Men jag tror inte att någon här skulle backa från att slåss om de var tvungna.

MATCHDAGS AIK-spelaren Johan Mjällby avtackas före matchen. Han är fansens favoritspelare, och Tinna och Mikael svarar bara med ordet ”kung” om man frågar dem om honom. Klacken sjunger ”det finns bara en Johan Mjällby”, Black Armys Valle lämnar över två tavlor i avskedspresent. Föredrar de en riktig lirare eller någon som kämpar för laget? Det är en dum fråga. Mikael ser förnärmad ut. – Rikard Norling är bra, han väljer bara sådana spelare som vi gillar. Som han vet klarar av att spela för oss, säger Mikael. För liksom det ska kännas för motståndarna att möta Black Army, ska de egna spelarna palla trycket också.

LYCKLIG STÄMNING EFTER SEGER AIK vinner en seg match med 3–0. Stämningen är lycklig, men loj. Kanske är det värmen. Det är snarare lättnad i luften än segeryra. Fansen promenerar tillbaka till Black Army-lokalen. – Jag vet inte, men jag har en teori, säger Tinna. – Förr hade man ju krigarstammar, och slogs mot varandra. Man höll ihop liksom, som vi gör nu. Jag tror att man behöver det. Fast kriget är ju på planen i stället.

Här hänger fotbollssupportrarna i Stockholm
Här hänger fotbollssupportrarna i Stockholm
klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro