ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deras språkresor kostar svenskarna sju miljoner

Clarence Frenker · 21 Jun 2011
Uppdaterad 20 Jun 2011
21 riksdagsledamöter ska åka till franska medelhavsön Korsika på språkresa i augusti.

21 riksdagsledamöter ska åka till franska medelhavsön Korsika på språkresa i augusti. Foto: Otto Stadler


55 riksdagsledamöter åker på språkresa i augusti. Notan väntas landa på cirka 1,3 miljoner kronor. 45 minuters undervising om dagen varvas med aktiviteter och utflyfter Majoriteten bor på hotell. Björn von Sydow (S): För min del är det klockrent”.

klar

Artikellänk är kopierad

London, Canterbury och franska ön Korsika. I sommar åker 55 svenska riksdagsledamöter på språkresor i Europa för 1, 3 miljoner kronor. – Jag vet inte hur de andra har tänkt, men för min del är det klockrent, säger Björn von Sydow (S). Riksdagen har i år avsatt närmare 1, 7 miljoner kronor för att riksdagsledamöterna ska kunna putsa till sina språkkunskaper i engelska och franska.

En femtedel av pengarna avser intensivkurser i Stockholm och utbildningsstöd till partikanslierna. Resterande har öronmärkts för att finansiera att 55 riksdagsledamöter traditionsenligt ska kunna åka på språkresor till England och Frankrike i augusti. – Det finns behov och önskemål om språkutbildning från ledamöternas sida. Bland annat mot bakgrund av en ökad internationelaisering och EU-arbetet, säger Stefan Samuelsson, tillförordnad personalchef vid riksdagsförvaltningen.

Totalt sedan 2007 har politikernas språkresor kostat närmare sju miljoner kronor.

I genomsnitt kostar varje resa 25 000 kronor och då ingår resa, logi och en veckas undervisning dagtid. Övrig tid anordnas utflykter och aktiviteter.

Enligt Samuelsson är utgångspunkten att riksdagsledamöterna ska bo hos värdfamiljer. Men i år ska två av tre, totalt 35, bo på hotell, visar Metros genomgång. I England har 13 själva valt att uppgradera. – I de fall det inte går att ordna familj får man bo på hotell. Och i det fall någon inte vill eller kan bo i familj får man bo på hotell men betala merkostnaden själv, säger Stefan Samuelsson.

För riksdagsledamoten Björn von Sydow (S), 65, vice ordförande i Europarådets svenska delegation, blir det den andra språkresan i rad som går till Frankrike. 2009, mitt under finanskrisen, åkte han till Nice för en veckas studier i franska. I år är han en av 21 riksdagsledamöter som väntas bo på fyrstjärniga Hotel Napoleon på Korsika. – Jag har själv tänkt igenom det här och tyckt att det varit motiverat eftersom mitt riksdagsmanna-skap till en betydande del är inom ramen av den europeiska samarbetsorganisationen, säger von Sydow.

Moderate riksdagsledamoten Anton Abele (M), 19, tvekade inte att tacka ja när han fick frågan att åka till Korsika i sommar. – Jag kan en grundfranska men behöver utveckla min politiska franska, säger han och tillägger att han gått i Franska skolan och bott i Belgien i åtta år.

I höst sammanställs den totala notan. 2009 uppgick summan till två miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro