ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Desiré, 17, måste stanna hemma på grund av mensvärk: "Känns som knivhugg"

Linnéa Borgert · 21 Feb 2017
Uppdaterad 21 Feb 2017
"Det är grova smärtor, det går knappt att förklara", säger Desiré Aaleyah.

"Det är grova smärtor, det går knappt att förklara", säger Desiré Aaleyah. Foto: Itani/Alamy/Privat


Desiré Aaleyah, 17, lider av så svår mensvärk att hon många gånger inte kan ta sig till skolan. – Inga värktabletter hjälper. Jag missar mycket och det är inte så roligt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du mensvärk? Ta en värktablett! Nja, riktigt så enkelt är det inte för alla. För vissa innebär mensen kraftigare smärtor än så.

– Innan mensen kommer är det lite kramper, det strålar lite. En eller två dagar senare är det som att få knivhugg i magen. Det är grova smärtor, det går knappt att förklara. Det är som att få ett slag i magen, säger Desiré Aaleyah, 17.

Hon berättar att hon brukar ha så ont att hon måste stanna hemma.

–  När det är som värst kan jag inte gå till skolan. Inga värktabletter hjälper. Jag missar mycket och det är inte så roligt, säger hon.

Desiré Aaleyah har sökt vård.

– De säger att det är vanligt och att de inte tror att det är någonting. Att man kan ta en alvedon, men det hjälper ju inte. Om det förhindrar min skolgång och annat viktigt tycker jag ändå att de borde ta en extra koll, säger hon.

Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare på Danderyds sjukhus, säger att man kan ha starka menssmärtor utan att det är farligt.

– Det behöver inte betyda att någonting är allvarligt fel, men det är definitivt ett problem om  man har så ont så att det försämrar livskvaliteten, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att man ska få en behandling för sin mensvärk. Det kan vi behandla. Jag tycker inte att någon kvinna ska acceptera att behöva gå runt och lida.

Enligt Helena Kopp Kallner bör man söka vård om en vanligt värktablett inte hjälper mot mensvärken.

– Många går runt och lider i onödan och tänker att ”det är så det är att vara kvinna”. Det tycker vi gynekologer är ett jättestort problem. Hjälper det inte tillräckligt att ta en ipren kan man som ung söka sig till ungdomsmottagningen. Då ska man inte nöja sig med att få höra att man ska ta en ipren. Varje mottagning har en gynekolog som man kan be att få träffa, säger hon.

Desiré Aaleyah är inte den enda som känner att hon behöver stanna hemma på grund av sin mensvärk. Enligt en Yougovundersökning, gjord på uppdrag av Metro, lider sex av tio personer som har mens av mensvärk. 42 procent av dem har någon gång tvingats stanna hemma från jobbet på grund av sina kramper.

Helena Kopp Kallner bekräftar bilden av att många tvingas stanna hemma från jobbet på grund av kraftig mensvärk.

– Det drabbar kvinnor, som behöver sjukskriva sig och ta ut karensdagar. Det är ett jättestort problem, säger hon.

pil
Så påverkade blir vi av mensvärk

• Enligt en Yougovundersökning, gjord på uppdrag av Metro, lider 6 av 10 som har mens av mensvärk.

• 92 procent av dem känner sig i någon utsträckning påverkade av mensvärken i sin vardag. 35 procent känner att det påverkar dem i ganska eller mycket stor utsträckning.

• 42 procent av de som lider av mensvärk har någon gång stannat hemma från jobbet. 15 % har stannat hemma flera gånger.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 12-16 januari 2017. Sammanlagt har 1 529 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Av dessa svarade 477 att de har mens. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du egentligen om mens?
klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro