ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det "manliga p-pillret" snart här – kan vara på marknaden inom två år

Hugo Ewald · 30 Mar 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016

Foto: BSIP SA / Alamy


Det hormonfria preventivmedlet Vasalgel har passerat ännu en klinisk prövning och kommer att påbörja test på människor senare i år. Organisationen bakom preventivmedlet, Parsemus foundation, hoppas att Vasalgel kommer finnas på marknaden redan 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Så fungerar Vasalgel.
Så fungerar Vasalgel.Foto: Parsemus foundation

Ett reversibelt, hormonfritt preventivmedel för människor med spermieproduktion kan vara på marknaden redan 2018. Det menar Parsemus foundation, som ligger bakom utvecklingen av preventivmetoden Vasalgel, som Metro tidigare skrivit om.

► LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – ”kommer revolutionera våra sexliv”Vasalgel, som preventivmedlet heter, har nämligen passerat ännu en klinisk prövning. Medlet visade sig vara effektivt på kaniner vars sperma saknade spermier så tidigt som 29 dagar efter injektionen och som bibehöll det läget under hela 12-månaderstudien. Effekten var reversibel, och forskarna lyckades återställa spermieproduktionen till det normala.

”Resultatet från vår studie på kaniner var bättre än förväntat. Vasalgel skapar en snabb preventiv effekt som höll sig genom studien. De här funktionerna är viktiga för att ett preventivmedel för människor ska kunna utvecklas”, skriver Don Waller, professor i farmakologi och toxikologi vid University of Illinois och som ledde arbetet med studien som publicerades i den vetenskapliga journalen Basic and Clinical Andrology.

Vasalgel fungerar så att preparatet injiceras under lokalbedövning i personens spermiekanaler, som nås vid området mellan pungen och anus. Medlet blockerar där spermietillförseln så att spermierna inte kan färdas genom sädesledarna. Vätskor som själva sperman kan fortfarande komma ut, men inte spermierna. Effekten håller sig i ett år per injicering.

Idag är de enda preventivmetoderna som personer som producerar spermier kan använda sig av vasektomi och kondomer. Vasektomi är effektivt, men anses i regel vara permanent.

Parsemus foundation nu senare i år påbörja en klinisk prövning på människor. Målet är att ha en produkt på marknaden så tidigt som 2018.

Parsemus foundation är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar med att utveckla evidensbaserad medicin som annars inte anses vara lönsam.

► LÄS MER: Här är kondomen som ska ge alla kvinnor orgasm

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro