ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är dubbelt upp när Hollywood väntar barn

Moa Stridde · 3 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I februari förra året födde ”Desperate Housewives”-skådespelerskan Marcia Cross tvillinarna  Eden och Savannah. 

I februari förra året födde ”Desperate Housewives”-skådespelerskan Marcia Cross tvillinarna  Eden och Savannah. 


klar

Artikellänk är kopierad

Tvillingfödslarna duggar tätt i Hollywood.Jennifer Lopez, Julia Roberts, Marcia Cross och Geena Davis är alla tvillingföräldrar. Gemensamt för stjärnorna är att de är i medelålders.Även Angelina Jolie ska enligt obekräftade uppgifter nyligen ha blivit mamma till tvillingar. I Hollywood tros detta ha att göra med att stjärnorna inte räds att ta hjälp av vetenskapen för att bli gravida. Provrörsbefruktning kan ofta leda till tvillingfödslar eftersom att man i de flesta fall planterar in flera än ett ägg.– I USA återför man tre till fyra ägg, detta ger betydligt större chans till tvillingar, säger Claes Gottlieb, läkare på fertilitets–  och IVF-kliniken på Sophiahemmet. Kvinnor över fyrtio år har större chans att få tvillingar.– Det har att göra med äggproduktionen när man blir äldre, säger Paul Lichtenstein, profssor och ansvarig för tvillingregistret på Karolinska Institutet. I Sverige har tvillingfödslarna planat ut efter nya riktlinjer som infördes 2003 då bara ett ägg får planteras in vid provrörsbefruktning.  Nu blir ungefär var 85:e graviditet tvillingar och ungefär 2 940 par föds varje år.

Emma Hamberg har tvillingdöttrarna Nåmi och Ditte.
Emma Hamberg har tvillingdöttrarna Nåmi och Ditte.

Mallig och utvald mamma

Mediaprofilen Emma Hamberg, 37,  fick tvillingarna Nåmi och Ditte, 9, när hon var 27 år. Redan i vecka åtta fick hon veta att hon väntade tvillingar.– Jag hade precis vant mig vid tanken på ett barn så jag fick panik och grät, det var glädje och chock blandat, säger hon.Hon var mest orolig för hur hon skulle hinna ge lika mycket uppmärksamhet till två bebisar. – Men när det väl kom kände jag mig bara mallig och utvald och så blir man proffs på att dubbelamma, säger Emma Hamberg. Emma tror inte att det ställs högre krav på tvillingföräldrar.– Det kan se ut som skit hemma men man får ändå beröm, säger hon.Emma är aktuell med pocketboken ”Brunstkalendern” om systerskap. Döttrarna Nåmi och Ditte är bästa vänner.– De har en speciell connection som man nästan kan bli lite avundsjuk på, säger Emma.  

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Stridde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro