ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är en extremt genomarbetad dom”

Ola Jacobsen · 21 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Theresia Viska


klar

Artikellänk är kopierad

ANTIPIRAT. I fredags kom do­men som Henrik Pontén har väntat på sedan polisen tog The Pirate Bays, TPB, servrar i beslag för snart tre år sedan. Tingsrätten har polisanmält sig själv för att ha läckt domen. Såg du den innan den blev offentlig?– Nej, gud nej. Då hade jag inte tagit del av den. Man kan bara leka med tanken på om vår sida hade fått del av den i förväg. Är du nöjd med domen?– Ja, den är extremt genomarbetad, välformulerad och tydlig. Tycker du att det är rätt att Carl Lundström dömdes lika hårt som de andra?– Ja, han har ju varit delaktig. Alla de här personernas medverkan var nödvändig. Det krävs teknisk kompetens, projektledning och riskkapital. Det senare var Lundströms del.Är du missnöjd med något i domen?– Vi fick en hög utdelning på skadeståndet. Jag hade inte varit ledsen om vi hade fått hela det yrkade beloppet, men det är en detalj. Det pågår två parallella debatter, den mediala och den juridiska. När vi får tillfälle att på allvar förklara varför piratkopiering drabbar rättighetshavarna, då vinner vi rättsprocesserna. Många sajter med liknande verksamhet som The Pirate Bay har stängt ner de senaste dagarna. Slipper de undan er nu?– Ja, om man stänger nu så går man fri. Vi följer med intresse vilka sajter som stänger ner frivilligt. Varför ger ni er inte efter Oded Daniel som sålde annonser på TPB? Han borde ju ha tjänat mest pengar. Var han en för svår måltavla?– Det får du fråga åklagaren om. Men som jag förstod det har det varit komplicerat att åtala honom. Har du förståelse för att folk kräver bättre tjänster för att gå över till legala alternativ?– Tjänsterna utvecklas snabbt. Det enda problemet för många verkar vara mot att man måste betala.

Kan en anledning vara sämre utbud och att det ofta är sämre bild- och ljudkvalitet på de lagliga tjänsterna? – När jag tittar så tycker jag att det verkar vara bra kvalitet.Vilken tjänst då?– Ameibo. Använder du tjänsten själv?– Nej. Varför inte?– Jag är fullt nöjd med fysiska skivor. Jag har ingen utrustning som är anpassad för det. Menar du att du inte har datorn kopplad till tv:n? – Just det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro