ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är en skandal som undergräver det fria skolvalet”

Sebastian Chaaban · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013

SVT:s Uppdrag granskning kunde avslöja att flera friskolor medvetet väljer bort besvärliga elever. Det får Lärarförbundet att rasa. "Det är en fullständig skandal. Det här undergräver det fria skolvalet", säger ordföranden Eva-Lis Sirén.

klar

Artikellänk är kopierad

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppdrag gransknings, UG, undersökning visade att 27 av 50 tillfrågade friskolor tog emot eller var positiva till att UG:s testperson, en flicka med bra betyg, kunde börja på skolan.

Men bara hälften av skolorna som svarade positivt till flickan ville ta emot en pojke med dåliga betyg.

 Friskolor väljer bort svaga elever

Resultatet får Lärarförbundet att reagera starkt mot de granskade friskolorna.  

– Det är en fullständig skandal. Det här undergräver det fria skolvalet, som alla trodde var just fritt. Det bryter mot skollagen, det bryter mot svensk läroplan när det kommer till normer och värderingar, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Eva-Lis Sirén tror att det ökar segregationen inom skolan.

– Det sorterar elever, det väljer bort elever och det bidrar till en ökad segregation. Det man i praktiken gör att man skickar över ett gigantiskt utbildnings – och fostransuppdrag till de kommunala skolorna och därmed ökar man segregationen. Man plockar russin ur kakan, säger hon.

Lärarförbundet anser att de skolorna som väljer bort elever som anses vara ”besvärliga” är oseriösa aktörer som svärtar ner hela det fria skolvalet.

Samtidigt anser man att friskolorna i landet nu har en rejäl uppförsbacke för att överhuvudtaget ”kunna motivera sin existens och betraktas som pålitliga.”

– Det här måste ske en sanering på den friskolemarknaden. Vi tycker att Skolinspektioner måste med full arsenal gå in och granska och kunna stänga skolor, säger Eva-Lis Sirén.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro