ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är en stor gåva”

Fabian Bengtsson · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011
Drygt 40 000 muslimer bor i dag i Göteborg

Drygt 40 000 muslimer bor i dag i Göteborg Foto: Christina Blom


Nu har det gått fyra månader sedan dörrarna slogs upp. Lugnet efter protesterna har lagt sig. Metro har besökt fredagsbönen i Göteborgs moské.

klar

Artikellänk är kopierad

Närvaron är obligatorisk för män på fredagsbönen.
Närvaron är obligatorisk för män på fredagsbönen.Foto: Christina Blom
Göteborgs moské invigdes den 16 juni 2011.
Göteborgs moské invigdes den 16 juni 2011.Foto: Christina Blom
Imam Abdul Rashid Mohamed förklarar att fredagsbönen är central inom islam. –  Det är också en social sak och särskilt efter bönen är man fri att prata med vänner och släkt, säger han.
Imam Abdul Rashid Mohamed förklarar att fredagsbönen är central inom islam. –  Det är också en social sak och särskilt efter bönen är man fri att prata med vänner och släkt, säger han.Foto: Christina Blom

Imam Abdul Rashid Mohamed förbereder sig för fredagsbönen som är veckans största händelse. Då är närvaron obligatorisk för troende muslimska män. – För kvinnor är det också viktigt men för dem är det inte obligatoriskt, säger han. Det har nu gått fyra månader sedan Göteborgs moské invigdes. Då var polispådraget stort och man befarade att demonstranter för och emot bygget skulle drabba samman. Men tiden sedan invigningen har passerat utan skadegörelse eller några direkta hot. – Jag tycker att en ny tid har börjat för oss muslimer i Göteborg och det känns som att religionsfriheten har förverkligats. En strid ström av besökare passerar byggnadens glasdörrar, tar av sig sina skor och går mot bönesalen. Den stora ljusa lokalen fylls av män som tar en plats på den gröna mattan. En trappa upp samlas kvinnorna på en avskild balkong eftersom de enligt traditionen skiljs från männen. Enligt imam Mohamed finns det fortfarande en hotbild mot moskén från högerextrema grupper som gör att man måste ta säkerheten på allvar. I dag övervakas byggnaden av kameror och det tillfälliga skyddsstaketet ska ersättas med ett permanent. Drygt 40 000 muslimer bor i dag i Göteborg och en fjärdedel av dem besöker regelbundet en moské. Det har alltså funnits platser att samlas på tidigare, men inga stora moskéer öppna för den stora delen troende muslimer utan snarare lokaler som gjorts om till bönerum. – 1998 när brandkatastrofen hände var 70 procent av de 63 ungdomarna som dog muslimer. Då fick vi stora problem med var föräldrarna till dem skulle samlas. Tack vare den här moskén så vet alla var de kan vända sig om något skulle hända och det är en trygghet. Predikan är både på arabiska och på svenska. Lokalen rymmer 1 500 personer och det börjar bli ont om plats. Efter en halvimme avslutas predikan med en bön och sedan spricker samlingen upp. En av de som hänger kvar ett tag är 22-åriga Yasser Sadek. – Man kommer hit och lyssnar på när imamen predikar. En fredagsbön är lite som julafton varje fredag, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Fabian Bengtsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro