ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det är en tidning för förortare"

Patrik Wirén · 28 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Vi vill visa en bild av förorten som inte visats tidigare, säger Selda Evgin.

– Vi vill visa en bild av förorten som inte visats tidigare, säger Selda Evgin.


klar

Artikellänk är kopierad

GRATISTIDNING. På fredag lanseras nya nöjestidningen Förort. En gång i månaden ska tidningen finnas att plocka upp på lokala pizzerior och kebabrestauranger i Stockholms förorter. Tidningens innehåll har utvecklats i samarbete med communityn Playahead där man frågat folk vad de helst vill läsa om. Över 60 000 personer har sagt vilka de vill se intervjuade, betygsatt innehållsidéer och agerat smakråd. Chefredaktör är frilansskribenten Selda Evgin som tidigare skrivit för DN På Stan och Gringo. Nu ska hon göra en tidning av och för folk som befinner sig utanför tullarna.

– Det är en tidning för förortare. Det är inte ofta det läggs så mycket fokus på förorten och om det trots allt händer så är det oftast negativt. Vi som jobbar med tidningen är själva förortsbarn och vet bättre än folk som bor i stan om vad som händer här ute. Varför tror du att bilden av förorten är så negativ?– Media. Så fort en invandrare gör någonting blir det uppblåst. Det är bara att kolla på ”Efterlyst”, där det oftast är fokus på någon med brytning. Så fort man hör ”med utländsk härkomst” reagerar man. Det är samma sak med förortsbor tror jag, att man reagerar starkare när någonting händer. Det kanske har att göra med att få journalister bor i de områdena? – Ja, man har inte koll helt enkelt. Det är helt okänt för dem och då blir det lätt negativt. Det är en orättvis bild och vi vill visa att vi är stolta och trivs här ute. Man tar hand om varandra på ett annat sätt än i stan. På tal om ”Efterlyst” så blir programledaren Hasse Aro intervjuad i första numret. Detta efter att nästan 19 000 Playahead-användare sagt att de vill läsa om honom. – Ja, han har ändå varit programledare i sexton år och har blivit folkkär bland förortsborna. Hasse är förort liksom. Men borde inte folk avsky honom med tanke på den bild du just sa att programmet förmedlar? – Det gör de nog också. Det är lite blandade känslor tror jag. Vad är skillnaden mellan Gringo och Förort?– Det finns inga likheter. Det är inget fel på Gringo men det är två skilda tidningar. Likheten är väl att jag frilansat för Gringo och jobbar med Förort nu. Men även Gringo vill skildra förorten på ett nytt sätt.– Jo, det kanske finns vissa likheter. Men Gringo är mer politiska och det ska inte vi vara alls. Vi är en nöjestidning. Du har tidigare skrivit för DN På Stan.– När jag började frilansa för DN bestämde jag mig för att jag inte skulle tjata om förorten. Då tyckte jag det var så uttjatat. Men det här är någonting annat, vi ska visa den fina sidan av förorten. Det finns så fina grejer här, så mycket som händer, men det märks inte. Hur är tillvaron som chefredaktör?– Det är spännande. Man får se saker ur en annan synvinkel. Men det är en jätteskum känsla. Jag vill nästan inte kalla mig chefredaktör, jag är väldigt blygsam. Men det är väl bara en vanesak, vad vet jag? Vilka tror du kommer plocka upp tidningen?– Det kan vara du, din granne, eller vem som helst. Vi vill inte begränsa oss. Vi vill ha så mycket kontakt med våra läsare som möjligt och låta dem bestämma innehållet. Behöver verkligen förortsborna en egen tidning? – Ja, det behövs. Det är en tidning som verkligen sticker ut och som fyller ett tomrum. Tidningen har även ett kalendarium. Inte ens jag, som själv bott i förorten hela mitt liv, har haft så bra koll på vad som händer, eftersom all fokus är på innerstaden. Därför tycker vi att tidningen behövs. Kommer den finnas i stan också? – Inte än. Men folk i stan är välkomna ut till förorten för att hämta den. Ni kommer att få se en helt ny bild av förorten.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro