ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det är ett direkt tjänstefel att inte vara här"

Frida Sundkvist · 5 Jul 2013
Uppdaterad 5 Jul 2013
Thomaz Carlzon, katastrofrådgivare på Röda Korset.

Thomaz Carlzon, katastrofrådgivare på Röda Korset. Foto: Frida Sundkvist


När det finns 2 500 öppna programpunkter så vore det underligt om inte några vore folktomma. Röda Korset har haft svårt att samla folk till sina seminarier i sitt tält vid hörnet av Almedalsparken, men deppar inte för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Kända personers kläder som ska auktioneras ut.
Kända personers kläder som ska auktioneras ut.Foto: Frida Sundkvist

– Jag skulle säga att det vore direkt tjänstefel om vi inte var här, säger Thomaz Carlzon, katastrofrådgivare på Röda Korset.  

Det viktiga här är att finnas på plats och fånga de politiker och makthavare som går förbi, menar han.

– Alla går här och stannar och pratar, som biståndsminister Gunilla Carlsson, Sida-chefen och chefen för MSB. Och våra större seminarier har varit helt fulla, men runt tältet har det varit lite, förklarar han. 

De seminarier där inte så många kommit för att lyssna har handlat om vad som skulle hända med Bangladesh vid en översvämning. 

För att bidra till minskad klimatpåverkan vill Röda Korset påminna besökarna i Almedalen att återanvända kläder, i stället för att köpa nya bomullskläder.

I tältet kan vem som helst därför plocka med sig ett klädesplagg – eller varför inte en bok. Vem som helst kan också lämna in kläder och kända politikers kläder ska senare auktioneras ut. Men trots idoga försök från Röda Korsets sida ville Carl Bildt inte lämna ifrån sig något klädesplagg. 

Det har däremot EU-ministern Birgitta Ohlsson, Fi-ledaren Gudrun Schyman och Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som ska tala i Almedalen på lördagen. 

Thomaz Carlzon vill gärna passa på att berätta om situationen i Bangladesh, som de också försöker berätta om i Almedalen.

Tack vare olika tekniker är det nu betydligt färre personer som dör i översvämningar. 1970 dog närmare en miljon i en översvämning, 1991 var det 140 000 personer, 2007 i cyklonen Sidr dog 3 500 personer och i maj 2013 var siffran nere på 37 personer. 

– Antalet naturkatastrofer ökar. Det enda som är kvar på en jämn nivå är jordbävningar, förklarar han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro