ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är ett drag av overklighet över detta”

Anders Göransson · 6 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sveriges yngste statsminister på 80 år, Fredrik Reinfeldt, uppvaktas av riksdagskolleger efter utnämningen till regeringschef.

Sveriges yngste statsminister på 80 år, Fredrik Reinfeldt, uppvaktas av riksdagskolleger efter utnämningen till regeringschef. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

 Några minuter efter klockan 14 i går fick Sverige en ny statsminister. Och Fredrik Reinfeldt tar över med ambitionen att vara en statsminister för hela landet – även för sina meningsmotståndare. Direkt efter voteringen som gjorde Reinfeldt till Sveriges 34:e statsminister – och den yngste på över 80 år – gick företrädaren Göran Persson fram och tog i hand. – Han gratulerade mig. Och så sa vi att det är bra att kunna ha en dialog framöver oss emellan om det skulle behövas, berättade den nye statsministern när han mötte pressen utanför riksdagens kammare. Han medgav att det var ett känslosamt ögonblick. – Hur glad jag än var på valnatten är det nästan ännu mer omtumlande nu. – Det är lite drag av overklighet över detta.Reinfeldt lovade att som statsminister behålla en nyfikenhet på människor och samhällsproblem. – Det var det som ledde mig in i politiken, och den eventuella framgången jag haft i politiken har hela tiden varit beroende av just detta, att jag har en nyfikenhet, en drivkraft att söka upp människor, att söka upp samhällsproblem. Fredrik Reinfeldt sa att han vill vara en statsminister för hela Sverige, även för dem som inte delar hans politiska uppfattning. – Alla ska känna att jag är deras statsminister, att jag är beredd att lyssna in, att ta in människors problem, människors förhoppningar.

Först i dag presenterar Reinfeldt sin nya regering, men de blivande ministrarna har redan fått veta att de har en hård helg framför sig. – Vi samlas på Haga på lördag för att ha en gedigen genomgång av budgeten och det nya liv som väntar inte bara mig utan alla statsråden. En journalist frågade vad han kommer att säga till sina barn när han kommer hem. – Ja, de undrar ju lite grann vad vi har haft för oss. För det var ju jättelänge sedan vi kom hem och sa att vi hade ”vinnit”, som min dotter uttrycker det. Jag får väl ta det hemma på ett begripligt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro