ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är i rocken Håkan gör sig bäst

Fredrik Tideman · 26 Aug 2016
Uppdaterad 26 Aug 2016

Foto: Adam Ishe/TT


På "Du gamla du fria" är det de lugna låtarna som är de svagaste korten.

klar

Artikellänk är kopierad

Håkan Hellström har växlat upp sedan han släppte ”Det kommer aldrig va över för mig” 2013. 

I och med de två monsterspelningarna på Ullevi i somras och den kommande vinterns besök i olika hockeylador runt om i landet behöver Håkan låtar som klarar att fylla ut arena­kostymen ordentligt. 

Skönt nog är inte alla spår lika mycket ”knyta näven i luften och stampa foten i marken-arenarock” som ”Din tid kommer” men visst finns här gott om låtar som kommer att göra sig utmärkt i landets största konsertlokaler.

”I sprickorna kommer ljuset in” (de som klagar på att Håkan lånar av andra artister lär väl gå i taket av den här Leonard Cohen-blinkningen) är skönt svängig med en pumpande akustisk gitarr. Även synthrockiga ”Pärlor” och melankoliska ”Elefanten & Sparven” är välsnidade låtar.

Bäst är ”Öppen genom hela natten”. Storbandsrock med piano, stråkar och ett stadigt trumkomp. Den här skivans ”Tro och tvivel”. 

Mest intressant är däremot ”Hoppas att det ska gå bra för de yngre också” där Håkan har plockat ut intervjuklipp från den klassiska dokumentären ”Den inre hamnen” från 1988. Citaten från gubbarna i hamnen ligger på en otroligt snygg musikbakgrund som doftar 80-talsrock och det hela blir ett ljudexperiment som dryper av Göteborg och arbetarklass. 

Några tråkiga spår drar ner skivan, och framför allt är det de lugnare låtarna som är svagast. Det här är Håkans rockplatta och det är i rocken han gör sig som bäst just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro