ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är inte bara Trump som haft aktiva veckor – det har Gambias Barrow också haft

Hugo Ewald · 7 Feb 2017
Uppdaterad 7 Feb 2017

Foto: Jerome Delay/AP/TT/Metro


Den 1 december besegrade Adama Barrow Gambias tidigare president Yahia Jammeh i ett uppmärksammat val där Jammeh vägrade ge upp makten. Den 19 januari tillträdde Barrow officiellt som president, och hans reformer har redan fått mycket uppmärksamhet. Bland annat har Barrow lovat att införa pressfrihet i Gambia.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare i januari kunde Metro berätta om den komplicerade process som följde av presidentvalet som hölls i Gambia den 1 december. Efter valet vägrade Yahya Jammeh, som tog makten i en militärkupp 1994, avgå och Barrow tvingades installeras som president på Gambias ambassad i Dakar i Senegal den 19 januari. Efter att Gambias grannländer intervenerade militält avgick Jammeh till slut den 21 januari, och gick i exil i Ekvatorialguinea.

Den 51-årige Barrow, som har två fruar och är en nykomling i politiken, valdes med löften om att få fart på Gambias ekonomi och ändra valreglerna så att personer inte kunde sitta kvar vid makten för länge. Barrow själv har lovat att bara sitta i tre år som president. Flera av Barrows löften har redan blivit verklighet.

Införde femdagarsvecka

Den tidigare presidenten Jammeh införde en fyradagarsvecka i Gambia, eftersom han ansåg att Gambias muslimska majoritet borde be och socialisera under fredagarna. Det tycker inte Barrow, som nu har återinfört femdagarsvecka. I praktiken är dock femdagarsveckan kortare eftersom arbetsdagarna blir kortare och fredagen blir en halvdag. Arbetsveckan ändras mer specifikt från 40 till 36,5 timmar i veckan. Det rapporterar BBC.

Tog bort ordet Islam ur Gambias namn

I december 2015 beslutade Gambias förra president Jammeh att Gambia, där en majoritet av befolkningen är muslimer, officiellt skulle bli en islamisk republik. Gambias namn kom därefter att bli Den islamiska republiken Gambia. Den 29 januari drog Adama Barrow tillbaka den förändringen och Gambia är alltså inte längre officiellt en islamisk republik.

Utlovade pressfrihet och transparens

Gambia har under den före detta presidenten Jammeh gått i en allt mer auktoritär riktning, i synnerhet när det kommer till frågor om pressfrihet. Enligt Reportrar utan gränserhade Gambia Västafrikas sämsta pressfrihet 2015.

Barrow har dock lovat att pressfrihet ska garanteras, rapporterar Al Jazeera. Barrow har också krävt att alla ministrar han utser tydligt ska redovisa alla sina tillgångar innan de tillträder. Detta för att undvika intressekonflikter.

Ska reformera säkerhetstjänsten

Ett av Adama Barrows främsta löften är att omorganisera Gambias fruktade säkerhetstjänst, NIA, som av människorättsorganisationer anklagas för tortyr under Jammehs styra. NIA ska nu byta namn och omorganiseras.

”Lagen ska styra, och det är så det nu kommer att vara”, sa Barrow enligt IB times.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro