ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är inte snällt att köpa leksaker i julklapp

metro · 5 Dec 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

Marie Jacobi – civilingenjör

klar

Artikellänk är kopierad

Jag gjorde misstaget att gå in i köpcentret. I entrén till leksaksaffären stod en nalle och skrålade ”Jingle Bells” med ryckiga rörelser.  I skyltfönstren överdimensionerade julklockor och girlander stora som boaormar. Tidigare år har jag hört till dem som flanerat upp och ned för gatorna och köpt paket i lyckligt julrus.

I år blev jag ståendes i mitten som en ångestladdad bomb inför tanken att det återigen är dags att dra igång julracet. Människor gick förbi mig med glåmiga, tomma ansikten. Jag såg mig själv rusa runt där i panik om en vecka. Jag såg de fyllda sopsäckarna på julafton, som tillsammans med de uppackade sakerna kommer att orsaka rekordstormar hos oss och översvämningar i Bangladesh. Sett ur ett livsloppsperspektiv är det inte särskilt snällt att köpa leksaker till barnen i julklapp. Fabrikerna spyr ut cancerframkallande ämnen och annat otyg som på sikt kan förstöra barnens hälsa.

Jag bestämde mig för att inte ge mig in i den där stressen i år och tog bussen hem. Det jag önskar mig av tomten finns inte i ett köpcenter. Julafton är en märklig dag. Sällan blir människans förmåga att skapa fantasibilder och försöka leva upp till dem så tydligt som på julafton. En stor del av våra förhoppningar och fantasier om hur vi vill att våra relationer och världen ska vara ställs på sin spets. Översållade av reklambilder är det lätt att ta fel: julklappar i drivor och ett kliniskt städat hus täckt med julpynt förefaller vara det viktigaste för att åstadkomma den kärleksfulla stämning som vi längtar efter. Kanske för att det verkar vara enklare att stressa runt och bygga upp bilden av det perfekta Julhemmet än att stanna upp och fundera över relationer. Jag har gjort om samma misstag varje år. Jag vill gärna tro att vi är inne i ett förändringsskede. Mellan klimathot och prognoser om att vi kommer att handla julklappar till rekordstora summor för elfte året i rad händer det något inne i oss. Vi är förvirrade. Jag tror att vi fortsätter att konsumera i överflöd därför att vi inte vet vad eller hur vi ska göra i stället. Det är lätt att glömma bort att vi för bara hundra år sedan firade julen på ett helt annat sätt än det som vi tar för givet i dag. Det hoppfulla är att vi blir allt fler som reflekterar över miljöproblemen och sambanden med vårt val av kultur och livsstil. Det är den bästa julklappen jag kan få.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro