ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är kemi när du steker en fläskkotlett”

Peter Lindholm · 24 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Rikard Kilström


klar

Artikellänk är kopierad

Molekylär gastronomi är den senaste trenden inom matlagning.  Matskribenterna Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström har börjat blogga i ämnet och deras experiment ska bli en kokbok våren 2010.Molekyär gastronomi handlar om de biologiska, kemiska och fysiska processerna som sker när du lagar mat. Det handlar om att veta vad som sker när man tillagar sin mat.  – Vi vill förklara varför kakan blir bättre när mjölet siktas, säger Lisa.Det är väl från finkrogar som spanska El Bulli och engelska The Fat Duck som det här tänkandet kommer ifrån? – Ja, det blivit modernt igen av toppkockarna som gör väldigt avacerade skapelser. Men det är ju kunskaper man kan ha nytta av när man steker ägg och bakar bröd också. Det är kemi när du steker en fläskkotlett.  Vad för slags matexperiment ska ni ägna er åt?– Allt som kan göra vardagsmaten godare. Om man till exempel gör långkok, kalops eller curry. När ska man egentligen kryddorna tillsättas? Väldigt många kryddor innehåller ju känsliga eteriska aromämnen och de förstörs ju efter ett tag. Ändå slänger både husmödrar och toppkockar ned peppar och lagerblad som får ligga i timmar. Det är sådant vi ska blindtesta. Men känner folk ingen skillnad så kan man ju strunta i teorierna, säger Lisa.Blir det inte mycket krångligare att laga mat nu när man också måste hålla på de vetenskapliga processerna?– Nej, jag tror snarare att det blir lättare att komma ihåg om man vet varför, säger Malin. – Min mamma gör ingenting av det jag säger åt henne. ”Lägg inte köttet i en kall panna!”. Det spelar ingen roll vad jag säger, hon gör precis tvärtemot och så blir det jättegott i alla fall. Så det behöver inte bli hemskt mycket sämre för att man inte gör det på rätt sätt, tröstar Lisa.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro