ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är lättare att få tag på cannabis i dag än alkohol”

Clarence Frenker · 4 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012
Narkotika är bara ett samtal borta för många av Stockholms unga.

Narkotika är bara ett samtal borta för många av Stockholms unga. Foto: Urban Brådhe


Narkotikaaffärerna bland Stockholms unga sker allt oftare över telefon och i det digitala molnet. För polisen innebär det ett arbete i motvind.

klar

Artikellänk är kopierad

Den traditionella gatulangningen har sakta börjat spela ut sin roll bland Stockholms unga drogköpare.

I dag görs en allt större del av narkotikaaffärerna upp genom kontakter som skaffats via sociala medier, olika internetforum och telefonnummer som cirkulerar runt i bekantskapskretsarna.

Enligt Sofia Henriksson, förundersökningsledare vid länsnarkotikarotelns ungdomssektion, har förändringen inte bara gått fort, utan nu också inneburit ett allt svårare polisarbete.

– Det har ökat kraftigt och är ur vår synvinkel den negativa utvecklingen av sociala medier. Möjligheten att nå varandra och hitta information om hur man ska gå till väga för att knarka är enorm, säger Sofia Henriksson. 

Enligt henne har inte bara ungdomars attityd utan även tillgängligheten på droger förändrats. Och då främst vad gäller cannabis följt av kokain, amfetamin, ecstasy och bensodiazepiner – som inte sällan blandas.

– Det är lättare att få tag på cannabis i dag än alkohol. De flesta har ett nummer eller någon kompis som har det. För ett par år sedan åkte man i stället och ställde sig någonstans för att hitta någon att köpa av, säger Sofia Henriksson.

De traditionella knutpunkterna som Sergels torg, Gullmarsplan, Fridhemsplan och Liljeholmen är dock fortfarande viktiga platser för droghandeln.

Polisen arbetar nu intensivt med att utveckla sin nätbaserade spaningsverksamhet. På länsnarkotikaroteln arbetar en person på heltid med nätspaning.

– Vi måste hänga med för att inte bli tvåa. För ungdomarna är det här självklarheter och de ligger hela tiden steget före, säger Sofia Henriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro