ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är omöjligt att "låna" en digital bok

metro · 26 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Rasmus Fleischer – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Vi tar det igen: Att använda digital information är att kopiera den. Det är en teknisk omöjlighet att ”bara lyssna” på musik över internet utan att först ladda ner den.

Vad som när man lyssnar på strömmad musik från t.ex. Spotify är att musiken laddas ner till datorn, spelas upp och åter raderas igen.

Må vara att det hela sker på sekundtid och utan att musiken blir synlig i datorns filsystem. Det är fortfarande en nedladdning och därför kommer det alltid vara möjligt att behålla musiken som filer i datorn om man bara kör de rätta programmen för det.På samma sätt är det en teknisk omöjlighet att ”låna” en e-bok över nätet. Icke desto mindre erbjuds denna service numera av de flesta folkbibliotek.

Praktiskt innebär det att jag laddar ner en fil i formatet Epub, som innehåller boken i ett format anpassat för läsning i mjukvara från Adobe. Fast krypterad, så låneperioden ska kunna begränsas till 28 dagar.När ”lånet” sedan gått ut ligger visserligen e-boken kvar på ens hårddisk, liksom ens personliga nyckel – men programmet låter en inte längre använda nyckeln för att låsa upp e-boken.

Detta kan man i stället göra med andra program, små python-scripts som sedan förra året finns fritt tillgängliga på webben. Vips, så är e-boken befriad från begränsningarna.

Vi kan behålla den ”lånade” boken hur länge som helst, skriva ut ytterligare på papper om vi så vill – utan att biblioteket som lånade ut den förlorar någonting.Detta lilla hack är dessutom helt lagligt. Vad du gör är att dekryptera en fil som redan ligger på din egen hårddisk och som hamnat där på fullständigt lagligt vis.

Det kan i viss mån jämföras med att spela in musik från radion på bandspelare. Med skillnaden att du här inte ens gör en ny kopia för privat bruk, utan bara avkodar en kopia som du redan fått dig tillsänd från biblioteket.Däremot bryter man säkerligen mot den användarlicens från Adobe som man har accepterat genom ett klick. En sådan licenstext är dock inte lag och tas inte på allvar av någon med vettet i behåll.

Samma användarlicens förbjuder personer under 13 år att använda programmet. För den skull stoppar inte bibliotek utlån av e-böcker till barn. Därför borde de rimligtvis acceptera även att låntagarna behåller sina digitala ”lån”.Trots att insikten om digitala filers natur hotar en hel affärsmodell. Om man kan behålla ”lånade” e-böcker, vad finns det då för skäl att ”köpa”?

+ Lagom till snön kommer Death in June med nya albumet "Peaceful snow".– Varför bryr sig folk om vad en branschklubb utnämner till "årets julklapp"?

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro