ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är sant och falskt om höstdepression

Valerie Kaspersen · 3 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Höstdepression finns inte som diagnos, utan är egentlig depression med årstidsrelaterade mönster.

Höstdepression finns inte som diagnos, utan är egentlig depression med årstidsrelaterade mönster. Foto: Unsplash


Efter en otroligt lång sommar är hösten nu här. Många talar om höstdepression, knapra D-vitamin och ljusterapi – men fungerar det verkligen? Metro har pratat med psykologen Per Höglund.

klar

Artikellänk är kopierad

Höstdepression – är det en riktig diagnos?

– Nej. Höstdepression finns inte som egen diagnos, utan du kan ha vad som kallas för egentlig depression med årstidsrelaterade mönster.

Är det samma sak som säsongsdepression?

– Nej, det är inte samma sak. Men om du får de symptomen varje höst så är det årsrelaterade mönster. Att man kallar det för höstdepression förstår jag, om det är så att det återkommer just på hösten. Men många kan uppleva våren som en tid då man är nedstämd.

Har folk i nordligare länder lättare för att bli deprimerade under vinterhalvåret?

– Nja. Var vi bor någonstans kan påverka, men vid ekvatorn har man ju helt andra årstider, så mönstren ser olika ut.

Beror höstdepression på för lite solljus?

– Vi vet att ljus påverkar, men det verkar inte som att ljus enbart räcker för att kunna behandla depression. Det är inte bara enkel kausalitet.

Går det att bota med ljusterapi?

– Skulle det bara vara ljus som skulle hjälpa, hade vi ju veta det och då skulle det bara vara så att vi behandlar ljusterapi, men det har man frångått som rekommendation. I Sverige har vården kring ljusterapi tidigare utifrån ett internationellt perspektiv varit välutbyggt. Men SBU:s (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering reds.anm) genomgång av kunskap på området visar att ljusterapi ungefär har samma effekt som placebo och man har därför inte det som första val vid behandling. På gruppnivå funkar det inte, men för en enskild individ kan det fungera. Man får pröva och se. Det som dock brukar hända är att man initialt kan ha effekt men att den avklingar snabbt.

LÄS MER
Granskning: Antidepressiv medicin orsakar inte fler epilepsianfall

Går det att bota med D-vitamin?

– Nja. Orsakerna till depression är ju så otroligt komplexa. Det kan vara så att man fått för lite sömn eller något annat. Ofta när vi forskare vill vi gärna hitta en orsak till något. Det kan finns samvariation, men ska vi verkligen förstå det måste vi sätta ihop en modell med flera olika orsakssamband. Det kan vara farligt att bara ta en studie som visar på att D-vitaminbrist är orsaken till depression och tänka att det är det som gäller.

pil
Behöver du hjälp?

Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt

Hjälplinjen: Erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd alla dagar klockan 13-22, tel 0771-22 00 60

Barnens rätt i samhället (BRIS)Barnens telefon (för dig under 18 år): Alla dagar klockan 14-21, tel 116 111Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-12. Tel 0771-50 50 50

Föreningen Tilia: har en stödchatt för dig mellan 12-30 år. Öppen varje kväll kl 21-22.30. Hittas här.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro