ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det är skrämmande. Vad är det som händer?"

Ulrica Widsell · 16 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013
Polisen finns på plats i Kärrtorp Länspolismästaren Mats Löfving tar emot media på torget

Polisen finns på plats i Kärrtorp Länspolismästaren Mats Löfving tar emot media på torget Foto: Urban Brådhe


Dagen efter attacken mot en manifestation mot nazism och rasism i Kärrtorps centrum är det grått och kallruggigt på torget. Otryggheten är lika påtaglig som kylan. Polisen har parkerat ett mobilt busskontor här för att finnas på plats. Många förbipasserande är oroliga och chockade över det som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna som går över torget med sin son berättar för Metro att hon bott i Kärrtorp i tio år och aldrig känt sig rädd – förrän nu.

– Det är skrämmande att det här hände här. Vi var på väg ut, men min man ringde och sa att det var bråk och kastades sten på torget, så vi avvaktade, säger Maha Barakat.

Sonen Romi, 13, gick ut tillsammans med sin mamma senare på söndagseftermiddagen.

– Det var läskigt. Det var mycket folk och fullt med poliser och helikoptrar i luften när vi kom ut. Det brukar vara lugnt här, säger han.

Maha Barakat säger att hon känner sig orolig nu.

– Barnen frågade om rasister och varför de var här, berättar hon. Jag följde min yngsta son till skolan i dag. Det kändes inte tryggt annars. Jag tänker ju, vad är det som händer? Måste vi flytta härifrån?

En annan kvinna berättar att hennes dotter bor i Kärrtorp.

– Det känns fruktansvärt. Jag bodde själv här tidigare. Det har alltid känts tryggt här. Min dotter skulle ha deltagit i manifestationen, men något kom emellan så hon gjorde inte det. Sedan såg vi vad som hände, berättar Gunborg Bertlin.

Länspolismästare Mats Löfving och Christer Nilsson, polismästare i Söderort fanns på plats vid den mobila polisbusstationen vid lunchtid på måndagen. Polisbussen kommer finnas kvar på torget hela veckan. Polisen har fått mycket kritik för att det var för få poliser i Kärrtorp som bevakade manifestationen.

– Vi hade för lite resurser på plats innan det kom förstärkning. Vi hade gjort fel bedömning av hotbilden och vi är ju självklart inte nöjda med det. Information som fanns nådde inte fram till rätt personer, säger Christer Nilsson.

De blev överraskade, medger han.

– Vi blev klart överraskade. Vi hade inte väntat oss att det här skulle ske i det här sammanhanget. Vi får ta det här på större allvar och jobba bättre med hotbilderna framöver, säger han.

Ett gäng killar hänger utanför ett av butikshusen vid torget.

– På skolan har det varit mycket rasistiskt klotter senaste veckorna. Att det här hände nu känns tråkigt och konstigt, säger Jakob Åkerlund, 16, som går på Kärrtorps gymnasium.

– Det är obehagligt. Det kan ju hända när vi är här också. Det kommer så nära, säger Henrik Widebäck, 16.

– Här är vi nästan varje dag, säger Philip Ericson, 16

28 personer greps efter attacken mot manifestationen, av dem är 26 nu anhållna. Enligt TT är 25 anhållna för våldsamt upplopp, en för mordförsök. Två personer knivskars i bråket. Flera poliser skadades också i tumultet.

Polisen har tagit till sig av kritiken, bekräftar Mats Löfving.

– Så här får det inte gå till. Nu är det viktigt att vi finns väldigt tillgängliga, dels för de som vill prata med oss och lämna synpunkter dels för de som kan berätta saker som kan hjälpa brottsutredningen, säger han.

LÄS MER:

Polisen kände till hot mot demonstrationen

Tumult vid antinazistdemonstration

Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Klottersaneraren Krister Jorhem tar bort det senaste klottret på torget
Polisen finns på plats i Kärrtorp Klottersaneraren Krister Jorhem tar bort det senaste klottret på torgetFoto: Urban Brådhe
Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Närpolisen Malin Därt städar efter söndagens bråk.
Polisen finns på plats i Kärrtorp Närpolisen Malin Därt städar efter söndagens bråk.Foto: Urban Brådhe
Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Polismästaren i Söderort Christer Nilsson: "Vi hade för litet resurser på plats."
Polisen finns på plats i Kärrtorp Polismästaren i Söderort Christer Nilsson: "Vi hade för litet resurser på plats."Foto: Urban Brådhe
Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Maha Barakat med sonen Romi Al Saleem "Det är skrämmande att det här hände här."
Polisen finns på plats i Kärrtorp Maha Barakat med sonen Romi Al Saleem "Det är skrämmande att det här hände här."Foto: Urban Brådhe
Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Närpolisen Malin Därt: "Det här var oväntat för oss."
Polisen finns på plats i Kärrtorp Närpolisen Malin Därt: "Det här var oväntat för oss."Foto: Urban Brådhe
Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Polismästaren i Söderort Christer Nilsson i samspråk med gymnasieeleverna Philp Ericson, Henrik Widebäck och Jakob Åkerlund
Polisen finns på plats i Kärrtorp Polismästaren i Söderort Christer Nilsson i samspråk med gymnasieeleverna Philp Ericson, Henrik Widebäck och Jakob ÅkerlundFoto: Urban Brådhe
Polisen finns på plats i Kärrtorp 
  Länspolismästaren Mats Löfving: "Nu är det viktigt att vi är tillgängliga för dem som vill prata med oss här."
Polisen finns på plats i Kärrtorp Länspolismästaren Mats Löfving: "Nu är det viktigt att vi är tillgängliga för dem som vill prata med oss här."Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro