ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det är som att föda ett barn”

Moa Kärnstrand · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Hennes bok har både sågats och hyllats. Nu kommer Annika Östberg till bokmässan.

Hennes bok har både sågats och hyllats. Nu kommer Annika Östberg till bokmässan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX


Nu anländer Sveriges – och delar av världens – författarelit till Göteborg. På schemat för helgen står hundratals intervjuer, samtal och boksigneringar. Annika Östberg är en av de som ska tala.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Östberg är en av Sveriges mest kända ex-fångar. I boken ”Ögonblick som förändrar livet” berättar hon om sina 28 år i kaliforniskt fängelse, om sin uppväxt i 70-talets USA och om hur hon blev heroinberoende som 14-åring. Boken kom ut i handeln i augusti och Annika själv är glad över det bemötande den fått. – Men att ge ut en bok är svårt, det är som att föda ett barn. Jag känner mig osäker på mitt skrivande, säger hon. Hon har skrivit hela boken själv, allt är hennes egna ord. Och språket, liksom bokens innehåll, har både risats och rosats. Det har kallats poetiskt – men också plågsamt torftigt. Boken är från börjar skriven på engelska, språket som blivit Annikas eftersom hon kom till USA redan som elvaåring då mamman gifte sig med en rik amerikan. – På vissa ställen är översättningen klumpig. Men det blir så när man översätter, engelskan är ju ett språk med många fler nyanser än det svenska. På torsdag anländer Annika Östberg till bokmässan, som förstagångsbesökare. – Det är spännande och skrämmande. Där är massa fina, viktiga författare så jag känner mig lite out of my league, säger hon. Sedan hon släpptes ur fängelset Hinseberg dit hon förflyttades 2009 har Annika rest runt och föreläst om sitt liv, men också om hur hon tycker att den svenska kriminalvården sakta börjar likna den amerikanska. Hon är en samhällskritiker, visserligen också en kritiserad sådan, som inte utesluter att det kan bli fler böcker. Då kanske om Sveriges utveckling. – Jag ser en trend här som startade i USA sent 70-tal. Straffen blir hårdare och man drar in på rehabilitering och hjälp i kriminalvården. Men det kommer inte att hjälpa i längden, säger hon.

Våren 2013 börjar inspelningarna av filmen baserad på Annika Östbergs biografi.

Vad ska du se på mässan?

Björn af Kleen på bokmässan med ”P.S.” Den stora stjärnan är Jonathan Franzen. Romanen som kom ut förra året är helt fantastisk och det är ovanligt med sådana superstjärnor som inte är deckarförfattare. I morgon kl 13.30 och 17 berättar Björn af Kleen om sin nya bok ”P.S.” På lördag kl 13 samtalar han om boken med Svante Weyler.

Lars Adaktusson på bokmässan med ”Världens bästa story” För min del kommer bokmässan att domineras av aktiviteterna som jag själv deltar i men jag ska också ta del av aktiviteterna angående den dystra tioårsdagen av fängslandet av Dawit Isaak. I morgon kl 14.30 berättar han om sin nya bok Världens bästa story. Även på lördag kl 13.30. Magdalena Ribbing föreläser om vett och etikett Jag ska försöka se så många av mina kolleger som möjligt. Sedan gillar jag alla smågrejer och små stånd med helt absurda saker i. Godis, hårband och knäppa grejer. Lördag kl 13 svarar Ribbing på frågor från allmänheten i DN:s monter och på söndag kl 15 har hon ett seminarium om etikett på jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro