ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det är som om jag vore handikappad"

Katarina Arnstad Elmblad · 12 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Anders Andersson


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRDOMAR. Marie Skulis är stolt över sin kropp. Men omgivningen dömer ut henne som lat och inkompetent. För att hon är överviktig.Men Marie bryr sig inte längre om folks trista och överlägsna kommentarer.I kvällens avsnitt av "Vi äter oss till döds" på TV3 berättar Marie och andra kvinnor om fördomar de möter på stan för att de är stora.– Det är omgivningen som har problem, inte jag, säger Marie.Men det har inte alltid varit så roligt. – När jag var yngre blev jag väldigt stött och kunde gråta när folk kritiserade mig.

Vad är det för fördomar du stöter på?– Folk tycker inte att jag är kompetent för att jag är kraftig, som om mitt iq låg i fettet. De tror inte att man kan ha roligt när man är stor, ifrågasätter att jag överhuvudtaget är ute och tror inte att man kan ha en pojkvän, säger Marie.– Det är precis som att man skulle vara handikappad.Folk har sagt till henne att hon borde söka till programmet Tjockholmen.

Det du berättar låter förfärligt och skulle kunna sänka självförtroendet hos vem som helst?– Jag bryr mig inte längre. Dömer du andra har har du oftast problem med dig själv.Hon tycker att alla har rätt till sin åsikt men de kanske inte alltid ska uttala dem offentligt.– Man kan vär vara lite snäll mot sin omgivning.På klubben "Stor och vacker" i Stockholm blir hon och andra storvuxna bekräftade.– Där finns stora vackra kvinnor och deras beundrare.Tidgare var hon konflikträdd och tog skit från andra jämt utan att reagera, men en dag slog hon näven i bordet och bestämde sig för att nu får det vara nog.– Det var 2002 när jag startade klubben "Stora vackra kvinnor", en sajt där andra överviktiga kvinnor kan chatta med andra i samma situation och få stöttning.Klubben har i dag mer än 2 500 medlemmar.

Marie ser tydliga paralleller mellan att vara gay och att vara stor. – Det var lika svårt att komma ut som gay för några år sedan som det är i dag att komma ut som stor.Sajten "Stora vackra kvinnor" går i dag att kontakta via sajten QX.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro