ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det bästa av havets råvaror

Carl Reinholdtzon Belfrage · 14 Feb 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Västkusttallrik: Krondillskokta havskräftor, räklåda, svenska ostron och vitvinskokta blåmusslor.

Västkusttallrik: Krondillskokta havskräftor, räklåda, svenska ostron och vitvinskokta blåmusslor. Foto: Christina Blom


Restaurang Gabriel är som att komma en trappa upp till Gud. Om man gillar doften av fisksperma, skaldjursfest, klassiska fiskrätter och riktiga råvaror, anser Carl Reinholdtzon Belfrage.

klar

Artikellänk är kopierad

Kokt skrei med potatismos, tryffelpuré och skaldjurssås.
Kokt skrei med potatismos, tryffelpuré och skaldjurssås.Foto: Christina Blom
Restaurang Gabriel i  Feskekôrka.
Restaurang Gabriel i  Feskekôrka.Foto: Christina Blom

RECENSION: Restaurang Gabriel – 4 glober

Välkommen till Feskekôrka. Här hittar du inga sponsrade provkök, köpta intervjuer, ekonomiskt dopade kändiskockar eller krystade ”trendspaningar”. Inte heller några märkliga seminarier eller fermenterade köttstycken. Och det enda som kan liknas vid en panel med tillhörande moderator här är ett par humrar som ligger på rad och blir ”intervjuade” av en stor dam med gummihandskar, plastförkläde och duschmössa.

Feskekôrka är på riktigt. Här handlar allt bara om råvara. Här finns ingen Youtubekanal. Inga Instagrammande eller twittrande ungdomar; bara sjömän och fiskare med krokar längst ut på armen istället för digitala smartphones. I luften fisksperma och innanmäten; inte senaste urbana doften från Comme des Garçons. Jag tar mig igenom denna heliga kyrkas långhus och upp mot altaret, här en trappa upp till Gud, förlåt, Restaurang Gabriel.

Jag är i god tid innan mitt sällskap, så jag slänger lite käft med Johan Malm i baren, en go gubbe som vann ostron-VM 2010. Jag tar in ett par Grebbestadsostron, naturella, med endast en porter från samma stad som sällskap. Ölen är bryggd med ett tjog ostron, vätskan mörk som havets botten och med en smak som påminner starkt om att slicka på ett nytjärat båtdäck. Kombinationen med de utsökta ostronen, med ett vansinnigt fint kött, är upplevelse nog för att inspirera till ett helt nytt naturromantiskt Ulf Lundell-album.

Min gode vän Gustaf Aschan med familj dyker upp och vi intar vårt bord.

Första rätten är en utsökt liten bit strömming med lingon på knäcke. Enkel, uppkäftig och full av självförtroende. Det är en rätt man skulle vilja trycka upp i ansiktet på alla pretentiösa kockar som försöker dölja sin matlagning med skum och balsamvinäger.

Sedan börjar en underbar skaldjursfest: vi tar in fler ostron, musslor med saftig umamismak, ugnsgratinerade havskräftor, kokta havskräftor, räkor och en spann aioli. Det är som att lägga Göteborg på rygg, blottlägga halsen och ta en bett rakt ner i dess DNA. Restaurang Gabriel har naturligtvis ett ypperligt läge, mitt i det allra heligaste, men restaurangen behärskar också konsten att välja ut de bästa av råvaror. Sedan låter de dessa tala för sig själv. Punkt.

Vi blir alldeles för mätta för att pröva Gabriels andra klassiska rätter såsom bergtungafilé och smörstekt rödspetta. Men det får bli nästa gång, då Gabriel är en restaurang man gärna återkommer till.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro