ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det behövs fler kvinnor i börsbolagens styrelser

Metro · 3 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016

Foto: Stefan Tell


klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges börsföretag når inte heller i år upp till regeringens mål om minst 40 procent av vardera kön i styrelserna. Inte heller landets 300 000 onoterade aktiebolag (>1 anställd) lyckas åstadkomma jämställda styrelser. Trots hot om kvoteringslag och det faktum att allt fler kvinnor finns, syns och hörs i ledande befattningar är framstegen blygsamma.

Hur kan det vara så svårt att rekrytera kvinnor när det finns en uppsjö av kandidatbanker för kvinnliga styrelseledamöter och ett flertal rekryterare som säger sig vara specialiserade på att hitta kvinnor till styrelser? Bara i Styrelseakademien finns inte mindre än 663 kompetenta kvinnor som väntar på att få arbeta i fler styrelser.

► LÄS MER: "Alla kloka människor är feminister"

Verkligheten visar att endast 14 procent av landets vd:ar är kvinnor, blott 20 procent kvinnor sitter i ledningsgrupper och 22 procent av alla företagare är kvinnor. Av dem som vågar ta steget att starta bolag är 31 procent kvinnor. 30 procent av Styrelseakademiens alla kandidater är kvinnor och det finns betydligt färre kvinnliga aktieägare än män. Med dessa siffror är det så klart svårt – men inte omöjligt – att nå upp till 40 procent kvinnor i våra publika och mest bevakade bolag i landet, det vill säga börsföretagen. Valberedningarna måste alltså gräva djupare, vara modigare och vaska fram fler kvinnor med rätt kompetensprofiler som tackar ja när de blir tillfrågade.

Frågan valberedningarna måste ställa sig är inte hur de får in kvinnor utan hur de får in rätt kompetens! I urvalet som följer finns ingen tveksamhet om att kvinnor är minst lika kompetenta som män.

Fler kvinnor behövs, inte minst för att värdeutveckla de svenska börsbolagen. Jag har tre handfasta råd till kvinnor som vill ta sig an styrelseuppdrag.

Det första är att certifiera sig i ”Rätt fokus i styrelsearbetet" för noterade bolag, för att få kunskap, insikter och förståelse för uppdraget. Leta fram bolag du är intresserad av och följ börssidor, Placera, Shareville och lyssna på vd-intervjuer på nätet.

► LÄS MER: "Vi moderater måste börja kalla oss feminister"

Det andra är att läsa årsredovisningar (hela) och kvartalsrapporter (många) för att förstå vad bolaget gör, hur de presterar och vad de kommunicerar (och inte). Fundera över vilka framtidsutmaningar du tror att bolaget och branschen står inför. Analysera styrelsens sammansättning – reflektera över kompetensprofiler och teamet som helhet – passar du in? Är svaret ja på den frågan, skriv ett brev där du beskriver vem du är och vad du kan bidra med i styrelsearbetet. Du måste kunna övertyga även dig själv om att du är rätt person för uppdraget.

För det tredje – om du fortfarande brinner för bolaget och affärsidén – köp aktier och delta på årsstämman. Kontakta valberedningen och fika med ordföranden. Ordföranden är avgörande för om det kommer att bli ett framgångsrikt och värdeskapande styrelsearbete. Tänk på att en bra ledamot inte alltid är detsamma som rätt ledamot.

Suzanne Sandler

Vd, Styrelseakademien Stockholm 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro