ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det behövs väl inte så mycket för att bli guru”

Mikael Hellmyrs · 26 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit ett bra år för mig, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, nominerad till Årets IT-person vid Guldmusgalan. Hon har dessutom utnämnts till Sveriges främsta IT-säkerhetsexpert av Computer Sweden.
Det har varit ett bra år för mig, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, nominerad till Årets IT-person vid Guldmusgalan. Hon har dessutom utnämnts till Sveriges främsta IT-säkerhetsexpert av Computer Sweden.Foto: Urban Brådhe

Hon är landets främsta expert på IT-säkerhet. Hon vill folkbilda på internet och menar att människor för 10–15 år sedan trodde att ”den onda världen bara fanns utanför datorburken”.

Anne-Marie Eklund Löwinder är kvalitets- och säkerhetschef på .SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Du har kallats för landets största guru på internetsäkerhet. Hur har du blivit det?– Det behövs väl inte så mycket för att bli en guru, bara att prata en massa mer än andra. Nej, men jag har alltid jobbat utåtriktat och haft ambitionen att informera, utbilda, lära, göra om och tänka rätt men även annorlunda. Sedan tycker jag att det är roligt och har passion för det här med information och IT-säkerhet.

Är det inte ett gubbigt område?– Jag har väl inget emot män! Nej, men det är väl ganska mansdominerat fortfarande, ja. Fast det är ingen som höjer på ögonbrynen nu för tiden. För 10–15 år sedan när jag kom till kurser var jag däremot alltid ensam tjej.

Du utbildade dig till systemvetare på Stockholms universitet. Redan 1982 höll du dina första föreläsningar om IT-säkerhet.– Ja, men jag kom mest in på det här av en slump eftersom jag ville ha en bra akademisk utbildning. Jag valde väl det som lät mest mysko då.

Du har sagt ”det är alltid någon där ute som vill lura dig”.– Det finns alltid folk som skickar ut olika virus för att förstöra för andra. Det som hände i Estland tidigare i år är nog det allvarligaste. Någon överbelastade sajter så att i princip hela landet till sist blev onåbart. Nationen Estland fick nästan isoleras på internet för att försöka försvara och skydda sig mot attacken. Mycket av den utredningen är fortfarande hemligstämplad, men  det var ju helt uppenbart att estniska myndigheter och banker tappade kontakten med nätet och därmed kunderna.

Skulle du klara att hacka dig in i Pentagon?– Nähä, det skulle jag inte. Inte ens om liv stod på spel skulle jag klara det. Jag är inte supertekniker, absolut inte. Kom väldigt snabbt på att det här med att programmera inte är min grej. Jag lovade mig själv när jag gick ut universitetet att jag aldrig skulle skriva en radkod – och det har jag inte gjort heller.

Hur har säkerhetstänkandet på nätet förändrats under åren?– Säkerhet har först på senare tid kommit upp på agendan och blivit något som betraktas som viktigt i samhället.  För tio år sedan var säkerhet bara något som satt längst bort i hörnet, längst bort i korridoren och som man närmade sig högst motvilligt. Men nu förstår man konsekvenserna av att inte ha säkerhet på ett helt annat sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro