ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Det började med Gula västarnas protest mot höjd bensin- och dieselskatt – urartade i kravaller

Fredrik Samuelson · 2 Dec 2018
Uppdaterad 7 Dec 2018
Protester i Paris på lördagen.

Protester i Paris på lördagen. Foto: Alfonso Jimenez/REX


Det som började med fransk vrede klädd i gula västar och protester mot höjd bensin- och dieselskatt har på kort tid urartat i kravaller och upplopp i Paris. På söndagen har den franska regeringen kallat till krismöte. 

klar

Artikellänk är kopierad

Under lördagen samlades tusentals personer på Paris gator för att protestera mot den franska presidenten Emmanuel Macron och regeringens skattehöjningar som ska motverka miljöförstöring.

Många demonstranter, som kallas Gula västarna, hade fredliga syften men myndigheterna hade varnat för att grupper på både den yttersta vänster- och högerkanten planerat att ansluta. Enligt den franska inrikesministern Christophe Castaner hade ”bråkmakare” beblandat sig med dem för att lättare komma undan från polisen.

– Med alla de här skattehöjningarna är det inte mycket kvar för mat i slutet av månaden, sa demonstranten Philippe, som arbetar som kock på en gymnasieskola i Essonne utanför Paris, till AFP och sa att våldet han såg var ”oerhört chockerande”.

Franska regeringen i krismöte

Efter att protester urartat attackerades flera klassiska Parismonument, bilar brändes och skyltfönster krossades. Bland annat klottrade demonstranter ner Triumfbågen och vandaliserade en staty av Marianne, symbolen för den franska republiken.

Demonstranter kastade sten mot poliser som använde tårgas. Minst 110 personer, varav minst 14 poliser, skadades och över 280 personer greps, enligt AFP.

Enligt franska inrikesdepartementet deltog omkring 75 000 personer i protester runt om i Frankrike på lördagen. En person dog i en olycka vid en vägspärr under protesterna, enligt AFP. På söndagen har den franska regeringen tvingats till krismöte.

– Jag kommer alltid att respektera olikheter. Jag kommer alltid att lyssna på oppositionen, men jag kommer aldrig att acceptera våld, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på lördagen, enligt Reuters, och fördömde attacker på poliser, byggnader och statyn vid Triumfbågen och sa att de ansvariga ska ställas till svars.

Protesterna började för några veckor sedan

Allt började för några veckor sedan efter missnöje med nya skatter på bensin och diesel för att uppmuntra ett skifte till mer miljövänliga transportmedel. Men Macrons uppluckring av reglerna för anställningsskydd, omstridda förändringar av det statliga järnvägsbolaget SNCF, sänkta skatter för bolag och höginkomsttagare samt höjda socialutgifter och försämrade pensioner väcker också ilska.

Demonstranter på landsbygden och i förorter drog på sig gula reflexvästar, som bilförare i Frankrike måste förvara i sina fordon som en del av säkerhetsutrustningen vid olyckor, och blev ”les gilets jaunes” – de gula västarna.

Rörelsen, som inte är knuten till något parti eller fackförbund, samlade drygt 300 000 personer den 17 november och spred sig över hela landet. Opinionsmätningar visar att så många som två tredjedelar av befolkningen stöder rörelsen, enligt AFP.

Stark kritik mot Emmanuel Macron

Emmanuel Macron har efterlyst mer dialog för att förklara de höjda diesel- och bensinpriserna. På riksnivå har Frankrike målet att stoppa försäljningen av fossildrivna bilar senast 2040. Macron har meddelat att andelen energi från kärnkraft ska minska från nuvarande 75 procent till 50 procent år 2035.

I mitten av november meddelade regeringen samtidigt att ett åtgärdspaket på 500 miljoner euro ska satsas på långinkomsttagare, med bland annat skrotpremier för köp av miljövänligare fordon. Macron har också lovat att det ska bli billigare att ta körkort.

På kort tid har tre ministrar lämnat Macrons regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro