ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det brinner i ögonen på musikerna i Rågsved

Adam Tensta · 28 Apr 2016
Uppdaterad 29 Apr 2016

Metro Musics krönikör Adam Tensta om varför Rågsved har kläckt så många talanger det senaste året.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdag eftermiddag spenderar jag ett par timmar i Rågsved på tunnelbanans gröna linje i Stockholm. Jag bestämde mig för att åka dit och prata med medlemmarna i All Green, och försöka komma underfund med varför just Rågsved har kläckt så många nya hiphop-talanger under det senaste året?

Med miljontals streams på Spotify och hundratusentals views på YouTube emellan sig, så har denna våg av ungdomar blivit en kraft att räkna med på den svenska hiphopscenen.

Jag pratar med Lokal som har beskrivits som en av de allra hungrigaste rapparna, i skrivande stund så har hans låt "Havet är djupt" spelats cirka 4,5 miljoner gånger, en låt som alltså säkerligen kommer att sälja platinum inom kort. Vi ses i centrum, eller hästskon som det också kallas. Vi sätter oss runt ett bord i folkets hus innan vi efter en stund blir utkörda, varför vet jag inte. Istället går vi till ungdomsgården och frågar om vi får sitta där och prata en stund. Vi är välkomna.

►LÄS MER: Nu sitter vi afrosvenskar i förarsätet. 

Naod, Adi, Jamkid, Lokal, Barwari, HD och Oscar pratar öppenhjärtigt om sina visioner, att dom har bestämt sig för att göra sin egen grej. Att tillsammans försöka hjälpa lokala förmågor. I sin helhet består All Green av cirka 15 artister och minst lika många som inte gör musik men som stöttar rörelsen. Vi pratar om friheten i att inte behöva binda sig till en specifik genre och att inte vara beroende av ett skivbolag. Jamkid som gör reggae och dancehall säger att alla får sin plats att att utveckla sin egen dröm. Och det ligger någonting i det han säger, All Green är som en drömverkstad vars anställda precis har insett att det går att nå ut med sina drömmar. Jag ser att det brinner i deras ögon, att dom vill skapa. Många planer är ännu outvecklade, men ambitionen går inte att ta miste på. Vi sitter och pratar i två timmar innan jag märker att jag måste hem och försöka få ner vårt möte på papper.

Slutligen ställer jag frågan varför de tror att det är just Rågsved som manglat fram så mycket talang. Svaret: För att vi har öppnat dörren för varandra, något ingen i området gjort tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Adam Tensta
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro