ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det egna välbefinnandet – största motivet till välgörenhet

Karolina Skoglund · 22 Dec 2013
Uppdaterad 22 Dec 2013

Forskning visar att ett centrum i hjärnan som är relaterat till välbefinnande aktiveras vid välgörenhet. Och med den vetskapen tycks vi svenskar må väldigt bra: Just nu skänker vi nämligen mer än någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Företag har skänkt mer och mer pengar till välgörenhet för varje år de senaste sju åren, likaså myndigheter. Ändå har allmänheten stått för mer än en tredjedel av de totala intäkterna de senaste åren. 

– Jag tror att det beror på en ökad medvetenhet om samhällsutvecklingen. Det är svårare att distansera sig till andras problem nu. Dessutom finns det bra plattformar i dag som gör det enkelt att skänka, säger Malin Barnö, kampanjledare på Röda Korset.

Arvid Erlandsson är doktorand på institutionen för psykologi vid Lunds universitet och forskar just nu om attityder och beslutsfattande i hjälpsituationer. Enligt honom finns det både osjälviska och själviska motiv till hjälpande. Omtanke är ett osjälviskt skäl och innebär att man blir välgörare för att man vet att det behövs – och väljer då snarare ändamål med hjärnan än med hjärtat.

Ryktesförbättrande eller att dämpa skuldkänslor är exempel på egoistiska skäl och i rapporten ”Forskning om filantropi” av Anna Breman finns det till och med forskning som visar att ett centra i hjärnan som är relaterat till välbefinnande aktiveras vid välgörenhet.

– Och det troliga är att de flesta delvis gör det av egoism. Med det sagt innebär det inte att det är negativt att skänka på grund av egoism, vilket man alltså gör för att själv må bra. Det gör ingen skillnad för de som tar emot pengarna att du också mår bra av det, säger Arvid Erlandsson.

Att förlita sig för mycket på det rationella tänkandet i stället för magkänslan kan ibland få negativa konsekvenser, menar han.

– Dels ger man inte lika mycket pengar då och tyvärr kan de som tänker för mycket med huvudet lägga energin på att till exempel jämföra olika alternativ, i stället för att hjälpa. Det optimala är både hjärna och hjärta. 

Storleken på plånbolen spelar ingen roll

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro