ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det får bli färre julklappar i år"

Anders Göransson · 20 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Josephine Breisch, 22, är mammaledig med Novalie 3 mån och Minerva 4. Hennes sambos kontrakt med Sandvik kommer inte förlängas. – Det får bli färre julklappar i år, säger hon.

Josephine Breisch, 22, är mammaledig med Novalie 3 mån och Minerva 4. Hennes sambos kontrakt med Sandvik kommer inte förlängas. – Det får bli färre julklappar i år, säger hon.


klar

Artikellänk är kopierad

Bo Boström, Metall.
Bo Boström, Metall.

Chockvarslet drabbar hela bruksorten – och framtiden är osäker.– Sandvik betyder allt för Sandviken, säger tvåbarnsmamman Josephine Breisch, 22.Hon är mammaledig med lilla Novalie, som föddes för tre månader sedan, och hennes sambo Jonas, 26, jobbar på Sandvik.– Men de förlänger inte kontraktet med honom. Efter den 30 november är han arbetslös, säger Jose­­­phine Breisch till Metro.

Oron är stor. I hela sitt liv har hon bott i Sandviken och hon har ingen lust att flytta. Och snart är det jul.– Det får bli färre julklappar, säger hon, halvt på skämt och halvt på allvar.

Solen lyste klart men kallt över bruksorten Sandviken i går. Klockan 9.00 kom chockbeskedet: 900 personer varslades om uppsägning  på den anrika fabriken. Finanskrisen slog till mot ett av Sveriges mest framgångsrika industriföretag.

Av Sandvikens 36 000 invånare jobbar nästan hälften av alla i arbetsför ålder åt Sandvik eller åt någon underleverantör. Alla verkade fundera på vad varslet kommer att betyda då Metro besökte Sandviken.

En av de drabbade är föräldraledige Thomas Englund, 30. I tio år har han jobbat på den avdelning som kommer att ta den stora smällen, Sandvik Materials Technology, SMT. Och för några dagar sedan blev hans sambo uppsagd – från jobbet som telefonist åt Sandvik via ett outsourcingföretag. – Klart man är nervös då man sitter med villa, bil och barn, säger han.

Bo Boström, klubbordförande på Metall, var bedrövad.– Det här drabbar bygden, handeln, alla, säger han.

Vd: Kan bli fler varsel

TVÄRSTOPP. Bilindustrin går på knäna – och drar med sig Sandvik– Det blev tvärstopp, säger Lars Josefsson, affärsområdeschef på Sandvik.

Orderboken har blivit allt tunnare i finans­krisens dyningar. Totalt varslades 1 500 personer – 900 i Sandviken, 140 i Hallstahammar och resten i Sandviks utländska del. Det kan bli aktuellt med ännu fler.– Vi kan inte utesluta behov av ytterligare åtgärder, säger Sandviks vd Lars Pettersson i ett pressmeddelande.

En del jobb borta för gott

JOBB. De svenska industrijobben försvinner nu i rask takt – och somliga av dem är borta för gott.– En hel del av de här jobben kommer inte tillbaka, säger Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH.

Pontus Braunerhjelm tror att många av industriföretagen kommer att ställa om mot tjänsteproduktion, och tar Ericssons utveckling som gott exempel.– Svenska företag har varit jätteduktiga på att ställa om och modernisera sitt utbud, det är därför de fortfarande är stora. De måste fortsätta att återuppfinna sig själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro