ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns chefer som förtrycks av anställda”

Peter Lindholm · 6 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ignorerad av chefen? Förbisedd av pojk- eller flickvännen? Ledsen över grannens syrliga kommentarer? Elaine Bergqvist vet hur du ska hantera dem som använder fula knep för att sätta dig på plats – även Metros utsände.

Jaha, lilla gumman. Du har skrivit en liten bok, ”Härskarteknik”.– Ja, haha. Just det.Hur fick du den idén?– Jag hade en föreläsning för SVT:s nyhetsredaktion om kroppsspråkets betydel­se när en ganska välkänd kvinna i publiken sa: ”Jag förstår inte varför jag ska lyssna på dig som är så ung.”Men du är ju trots allt ganska ung. – Det be­ror på om du förknippar kompetens med livserfarenhet. Ett mått på kompetens kan vara att man har en fil kand i retorik och undervisar i det. Lilla gumman, jag tvivlar inte alls på din kompetens.– Att kalla mig ”lilla” och ”gumman” i stället för mitt namn kan vara ett sätt att … Det är ju tråkigt att du tar det så. Är det inte ett uttryck för vänlighet?– Det beror på vem som säger det. Min mamma kallar mig för lilla gumman, och då är det ju kärleksfullt. Nu hinner vi inte diskutera det. Du utgår förstås från att alla män är förtryckare?– Absolut inte. Män är inte de självklara förtryckarna. Och det här är inte bara något som unga kvinnor blir utsatta för. Många män blir det också. Vi kvinnor härskar också. Härskarteknik är något som unga, gamla, män, kvinnor, alla kan bli utsatta för. ”Lilla gumman” är en uppenbar grej, att titta på klockan när jag pratar är lite svårare att tolka.Vad vill du då med boken?– Jag vill lära folk att hantera härskartekniker. Röstläge, kroppsspråk och mi­mik säger mer än ord. Man kan träna sin förmåga att tolka sådant och lära sig hantera det. Sedan ska man alltså kunna ”läsa av” sin chef bättre?– Härskarteknik finns överallt, i olika former, både privat och i arbetslivet. Det finns chefer som förtrycks av anställda.Är Göran Persson mästaren i härskarteknik?– Jag tycker Göran Persson är ett bra exempel på uppenbar härskarteknik. Han gör det väldigt tydligt, men jag vet inte om det är medvetet eller omedvetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro