ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns ett hopp”

Katarina Matsson · 30 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Sonja Aldén fick en chock när vännen Nanne drabbades

klar

Artikellänk är kopierad

Sonja Aldén, 29, är en av artisterna som uppträder under kvällens Rosa bandet-gala. – Jag hoppas att galan dels ökar människors medvetenhet, dels ger stöd och hopp till dem som drabbats, säger hon.Hon ser det som en stor ära att få vara med. – Det är fantastiskt att det uppmärksammas. Jag tycker att man hela tiden hör om människor som drabbas av bröstcancer eller annan cancer. Det här visar att det finns en stor kraft som jobbar för att det både ska kunna förebyggas och behandlas, säger Sonja Aldén.

Hennes farfar hade hudcancer, men släkten har varit förskonad från bröstcancer. När nära kollegan Nanne Grönvall drabbades kom det som en chock. – Det är märkligt när det drabbar den som man sist skulle ana. Nanne är en av de mest positiva människor jag känner och har energi för tre. Det kan verkligen hända vem som helst, när som helst, säger hon.

Ibland kan hon nästan känna att hon vill blunda för sjukdomen, som när man var liten och ville att något hemskt skulle försvinna.

– Jag blir ledsen när jag tänker på det, säger hon. Men hon vill inte att människor ska vara rädda. Om fler undersöker sig och cancern upptäcks i tid har man en bra chans.

– Det är många fler än man tror som har råkat ut för det. Jag har blivit mer medveten och kollar mig själv ibland, säger hon.

I kväll uppträder Sonja Aldén med sin senaste singel, ”Det är inte regn som faller”, en låt om saknad och minnen.

– Det finns ett hopp i den, samtidigt som det finns en sorg. Man vill ju gärna inge glädje och hopp, men ibland behöver man faktiskt få vara ledsen och gråta ut. Det är en del av sorgeprocessen och gör det lättare att hitta tillbaka till glädjen, säger hon. 

Christina Rittmark, till vänster, är gudmor och faster till Tuva, till höger, med sin mamma Lindah Nordstrand. Christina startade en nätinsamling i Tuvas namn.
Christina Rittmark, till vänster, är gudmor och faster till Tuva, till höger, med sin mamma Lindah Nordstrand. Christina startade en nätinsamling i Tuvas namn.Foto: Lotta Imberg

Miraklet blev en nätinsamling

När Tuva föddes den 14 september förra året var det lite av ett mirakel. Ungefär fem månader tidigare hade hennes mamma Lindah Nordstrand fått diagnosen bröstcancer.

Nu har hennes faster och gudmor Christina Rittmark startat en Rosa bandet-nätinsamling i Tuvas namn, och målet på 15 000 kronor nåddes för länge sedan. I går förmiddags hade 21 000 kronor samlats in.

– Lindah upptäckte ganska tidigt i sin graviditet en knöl i bröstet. Hon trodde att det var en svullen mjölkkörtel, men det visade sig vara en aggressiv cancer, säger Christina Rittmark.

Kort därpå fick Lindah göra en tårtbitsoperation och påbörja cellgiftsbehandlingen.– Det var tufft. Hon var trött och hade ont i kroppen. Det var inte alls den här lyckan av att vara gravid. Från första början var det osäkert om hon skulle kunna behålla sitt barn. Det är ju det som har gjort att hon har orkat. Hon och min bror Mattias visste att det fanns en belöning i slutet, och det gav en massa extra kraft, säger Christina.

Så kom Tuva, fem veckor för tidigt och förlöst med kejsarsnitt, för att Lindah skulle kunna gå över till starkare cellgifter.

Sedan dess har Tuva bara blivit starkare och starkare.– Det känns lite som att hon blivit en extra tuff liten tjej, som vet vad hon vill redan vid ett års ålder. Hon är oerhört pigg och glad och verkligen den lilla solstråle som familjen behövde efter den jobbiga tiden, säger Christina.

Även mamma Lindah mår i dag bra. Hon har fått tillbaka håret och njuter av sin sista mammaledighet.

Nu hoppas Renée på galarekord

För fjärde året i rad leder Renée Nyberg den direktsända Rosa bandet-galan, i år från Annexet i Globen.

– Förhoppningarna är att vi ska sätta nytt rekord och komma över 40 miljoner. För två år sedan var målet 20 miljoner och nu hoppas vi kunna dubblera det. Då lyckades vi komma upp i 28 miljoner och förra året kom vi upp i 39 miljoner. Nu är det 40-miljonersgränsen vi vill spräcka, säger hon.

Det blir en kväll där allvar blandas med humor. Uppträder gör, förutom Sonja Aldén, Moneybrother med Down at the R och Måns Zelmerlöw och Anna Sahlin med ett medley från musikalen ”Footloose”. Paul Potts från det brittiska tv-programmet ”Britain’s got talent” kommer för första gången till Sverige och framför både ”Nessum dorma” och ”Time to say goodbye”. – Och så är det naturligtvis en del starka inslag. Vi följer bland annat en man som nu är ensam med sin femåriga lilla dotter, säger Renée Nyberg.

Nytt för i år är att det finns två olika nummer att ringa in på under galan, ett för kvinnor och ett för män. Under kvällens gång följs utvecklingen – vilka skänker mest?    katarina matsson

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro