ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns ett liv efter OS

Leif Oldenburg · 14 Aug 2012
Uppdaterad 14 Aug 2012
Det finns ett liv efter OS

Det finns ett liv efter OS


Efter 600 tv-timmar är OS över. Men det finns ett liv efter idrottsfesten – och det är bara 17 månader till nästa OS.

klar

Artikellänk är kopierad

– För många människor är hösten en tung tid. Det är normalt att bli lite nedstämd men efter en tid hittar man tillbaka sin lunk igen, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.

Efter två veckors sportdramatik, 600 tv-timmar, hopp, förtvivlan och då och då ett svenskt medaljjubel är vardagen här igen. För de flesta är det drygt elva månader kvar till nästa semester – och 17 månader till vinter-OS i ryska Sotji.

Men Gerhard Andersson tror  inte att det finns någon speciell ”efter OS-depression”.

– Jag är inte ens säker på att OS är nyttigt. Det blir mycket stillasittande framför tv:n och det är inte speciellt nyttigt för vare sig den fysiska eller psykiska hälsan.

Däremot kan det vara värre för Londonborna som i går vaknade upp i en stad utan OS. Redan efter OS i Sydney 2000 konstaterade en grupp psykologer att staden drabbats av en post-olympisk depression:

– Olympiaden är en kollektiv fest som skapar en unik gemenskap. Alla pratar med alla. Ingen är främling. Nu är vardagen här igen med svarta rubriker om barnamord och ekonomisk kris. Det kan säkert påverka det psykiska måendet under en kort tid, säger psykologen Stephen Reicher till Metro World News i London.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro