ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns inga emojis med kvinnor som har ett yrke

Hugo Ewald · 8 Jan 2016
Uppdaterad 10 Jan 2016
Kvinnor kan vara dansare med kaninöron, brudar och prinsessor men inte vakter, byggnadsarbetare eller poliser.

Kvinnor kan vara dansare med kaninöron, brudar och prinsessor men inte vakter, byggnadsarbetare eller poliser. Foto: Montage


Det finns totalt 1281 emojis i unicode-standarden, som reglerar vilka emojis som alla datorer och mobiler ska kunna visa. Men inte en enda av dessa visar en kvinna som har ett jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

I en allt högre grad har emojis, bilder som används i textmeddelanden för att skildra känslor, vanliga objekt eller djur, kommit att användas i vardagen. Som årets ord 2015 valde till och med Oxforddictionaries att använda en emoji som föreställer en person som gråter av skratt, en emoji som på bland annat Twitter är världens mest använda.

Från att ursprungligen ha varit någonting specifikt japanskt, den första emojin skapades runt 1998 eller 1999 av Shigetaka Kurita som arbetade för den japanske mobilinternettjänsten I-mode, har idag flera miljarder emojis använts totalt bara på Twitter.► LÄS MER: Här är gynmottagningens könsneutrala henstol ”Kim”

Det var 2010 som emojis började användas stort utanför japan, i samband med att emojis började implementeras i den så kallade unicode-standarden, den industristandard som används för att alla digitala enheter ska kunna hantera alla sorters tecken och som idag innehåller över 100 000 skrivtecken. 

Unicode-standarden innehåller idag 1281 olika emojis som föreställer allt från familjer till flaggor, apor och dödskallar. Men som bland annat Mic har rapporterat om föreställer inte en enda av dessa en kvinna som faktiskt har ett yrke, detta trots att unicode-standarden skapat möjligheten att skildra människor med olika hudfärger, i olika familjekonstellationer samt att flera manliga vakter, poliser och byggnadsarbetare finns att använda. Prinsessor, kvinnor som klipper sig och kvinnor som gifter sig går däremot att använda sig av.

I sina riktlinjer skriver Unicode att tecken vars namn inte specificerar ett visst kön, som "byggnadsarbetare", ska skildras könsneutralt. Men eftersom Unicode bara är en standard som säger vilka tecken som ska finnas, och inte hur de ska se ut, skiljer sig detta åt beroende på vilken plattform du använder dig av – Androids emojis använder sig inte av människor utan av en slags människoliknande klumpar som sällan går att könsbestämmas, medan emojis på Iphone tydligt är människor med ett tydligt kön.

Skulle Unicode bestämma sig för att inkludera emojis med jobb som tydligt är kvinnor kan det dock komma att ta tid, enligt organisationen kan det ta upp till två år innan en förändring blir del av standarden.► LÄS MER: Badhuset inför könsneutralt omklädningsrum: "Är på tiden"

Metro har sökt Unicode.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro