ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns inga mandariner att köpa

Fanny Lundstedt · 15 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Recep Demirkiran med clementiner i sin högra hand och satsumor i sin vänstra.

Recep Demirkiran med clementiner i sin högra hand och satsumor i sin vänstra. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Vet du vad som är skillnaden mellan en clementin, en mandarin och en satsuma? Nä, just det. Här får du svaret på ett av våra största vardagsmysterier.Ibland vet man varken ut eller in i fruktdisken. Vilket ska man välja? Vilken är godast? För ett otränat öga är det deusstom i princip omöjligt att gissa vad som är vad av clementiner och satsumas. De är lika stora och tycks för det mesta ha samma pris.Men mandarinen då, undar ni nu. Den är så full av kärnor att den inte säljs.

Satsuman överlägsen vinnare

Metro gick till Hötorget i Stockholm och fick med sig en clementin och en satsuma av frukthandlaren Recep Demirkiran för att genomföra ett ovetenskapligt smaktest på redaktionen. Resultatet? Satsuman vann över clementinen med förkrossande 8–0. Clementinen sas vara för söt och vattnig. 

Clementin

Utseende: Orangefärgat skal som är något tjockare än på en satsuma. Nästan alltid kärnfri.Smak: Söt och uppfriskande.Säsong: Importeras från november till mars från Marocko och Spanien.Kuriosa: Uppkom genom en korsning mellan mandarin och pomerans. Den småcitrusfrukt som vi äter allra mest av.

Satsumas

Utseende: Orange, men har ofta gröna skiftningar i skalet (är dock mogen trots detta). Tunnare skal än hos clementinen. Är nästan alltid kärnfri. Smak: Mild, sötsyrlig. Syrligare än clementinen. Säsong: Importeras från Spanien från mitten av oktober till januari.Kuriosa: Kommer ursprungligen från den japanska provinsen Satsuma.

Mandarin

Utseende: Gul till blekt orange. Relativt tunt skal. Mycket kärnor. Smak: Påminner mycket om clementin men är något sötare. Säsong: Finns ingen. Läs nedan. Kuriosa: Mandarin innehåller så mycket kärnor att den har  ersatts av kärnfattigare sorter. Den största skörden går därför i stället till mandarin på burk och till drycker. Källa: David Ottosson på Allfrukt

klar

Artikellänk är kopierad

Fanny Lundstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro