ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns ingen rasism mot vita

Metro · 11 Dec 2015
Uppdaterad 11 Dec 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Vem utsätts för rasism? Och var finns rasism? Diskussionerna har varit hetsiga om rasismens existens eller icke-existens. Frågorna är dock berättigade, med hänsyn till de senaste årens utveckling. Rasistiska partiers frammarsch, attackerade flyktingförläggningar, rasistiska attacker mot religiösa och etniska minoriteter, och högerextrem terror på gatan. Vi måste först och främst svara på dessa frågor för att kunna åtgärda problemet.

► LÄS MER: "Rasismen i Sverige är på riktigt – så sluta förminska våra upplevelser"

Vem utsätts för rasism? På senare tid har diskussionen om "rasism mot vita" blåsts upp. Det kallas för "omvänd rasism", eller "antivitism". Det ska beskriva en negativ attityd mot vita personer i samhället. Separatistiska forum – oavsett vad man tycker om dem – för rasifierade personer har anklagats för att vara rasistiska av några debattörer. Det är en intressant diskussion, som saknar belägg. Diskussionen cirkulerar för det mesta i högerextrema kretsar.

Rasism är inte något som utövas individuellt. Det är inte en persons kommentar eller beteende som är problemet. Rasism är strukturellt. Det är grundproblemet. Det innebär att rasism är en sammansättning av idéer, handlingar, och attityder. Flera personers åsikter, attityder och handlingar skapar mönster som inte är gynnsamma för dem som drabbas av dessa handlingar och åsikter. Dessa attityder är också något som dess utövare tar med sig överallt – till jobbet, skolan, på krogen ock kollektivtrafiken. Det är inte av ondo som människor handlar på ett visst sätt. Dessa rasistiska åsikter och attityder är någonting inlärt. 

► LÄS MER: "Kvinnan på t-banan iakttar mig och skriker 'Öppna din väska!'"

Flera personer med en annan hudfärg än vit har efter terrorattackerna i Paris attackerats verbalt. Muslimer har efter varje attack uppmanats till kollektivt avståndstagande. Trakasserierna har varit många, och de blir råare för varje gång. Vi slapp dock se en likadan utveckling efter terrorattacken i Trollhättan, där gärningsmannen var en vit person. Ingen uppmanade vita män att ta avstånd från dådet och vita killar trakasseras inte ute på gatorna. Gärningsmannen ansågs – med rätta – inte vara representativ för vita män. Det finns enbart en slutsats att dra.

Men handlar det enbart om verbala attacker? Och var finns rasismen i så fall? Eftersom bärarna av dessa åsikter och attityder rör sig i vårt samhälle finns rasismen tyvärr i de flesta rum, till exempel på arbetsmarknaden. Vi vet i dag vems cv som sorteras bort. Personer med arabiskklingande namn väljs bort av arbetsköparna. Även individer som kommer in på arbetsmarknaden diskrimineras. Flera studier har visat att många invandrare, eller personer som rasifieras, är överkvalificerade för sina yrken. Tydligast syns detta bland taxichaufförer. Siffror från Europarådets kommission mot rasism och intolerans visar att andelen utrikesfödda som är överkvalificerade för sina arbeten är mer än dubbel så hög som bland infödda. Värst utsatta för diskriminering på den svenska arbetsmarknaden är romer och muslimer. 

► LÄS MER: "Hatet mot romer är den sista accepterade rasismen i Europa"

Det finns enbart en slutsats att dra: rasism mot vita personer förekommer inte. Varken på arbetsmarknaden eller i offentliga utrymmen. Om vi ska kunna åtgärda problemen behöver vi först av allt medge att problemen finns, samt se vilka som drabbas.

Alla behövs dock i kampen mot rasism. Vi skulle aldrig kunna göra det själva.

Ibrahim Alkhaffaji

Skribent och debattör

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro