ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det finns inget förbud mot att filma sådant här”

Matilda Bjerlöw · 23 Apr 2013
Uppdaterad 24 Apr 2013
Många läsare har blivit upprörda av att en man åtalades för att ha gått runt naken – och blivit filmad – i sitt hem.

Många läsare har blivit upprörda av att en man åtalades för att ha gått runt naken – och blivit filmad – i sitt hem. Foto: Lotta Bergseth


Flera män har åtalats för att de varit nakna och onanerat hemma – och blivit påkomna av förbipasserande. Men hur mycket får man egentligen titta in i någons hem innan det räknas som ofredande?

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är aldrig ett brott att titta in hos någon så länge det sker från allmän plats, och inte att fotografera eller filma heller, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

I en uppmärksammad artikel i tisdagens Metro tas ett fall upp som har upprört många läsare.

En man i 50-årsåldern åtalades för att han blottat sig – i sin egen villa i Växjö. En kvinna som gick förbi på gatan kände stort obehag och polisanmälde mannen för sexuellt ofredande. Detta sedan hon hämtat sin man och filmat händelsen.

– Den här mannen mår fruktansvärt dåligt. Det är en helt vanlig familjefar som plötsligt viks ut offentligt, säger Stefan Wahlberg. 

Men som rättsläget ser ut i Sverige i dag finns det inget förbud mot filmandet.

Just nu pågår ett ärende i Europadomstolens högsta instans, som handlar just om Sveriges brist på liknande förbud.

För ett par år sedan monterade en man in en videokamera i en tvättkorg, för att filma sin tonåriga styvdotter när hon duschade. Kameran upptäcktes efteråt, men han kunde inte fällas. Eftersom flickan inte kände till att hon blev filmad när hon duschade räknades det inte som ofredande.

Fel, tyckte flickans advokat, som anmälde fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De förlorade i första instansen men nu har målet tagits upp igen.

När det gäller det uppmärksammade fallet i Växjö säger Stefan Wahlberg så här:

– Vi kan vända på det. Om jag står naken i mitt fönster hemma är det ju inte olagligt att titta på mig, och inte heller att filma mig, även om man kan ha moraliska synpunkter på det.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro