ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det föds färre barn med Down syndrom – fler aborteras

Valerie Kaspersen · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018

Foto: Unsplash


Det har länge fötts mellan 200 och 300 barn om året med kromosomavvikelser, nu är antalet nere i 160 i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialstyrelsen rapporterar nu att det föds allt färre barn med Down syndrom i Sverige, vilket SVT var först med att berätta. Antalet födda med kromosomavvikelser har varit relativt konstant de senaste åren, men nu ser man ett trendbrott. – Jag trodde nog det skulle se ut som förut, eftersom det har legat på en stadig nivå så länge, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet, till SVT.

LÄS MER
Debattvideo: Min son är ingen sjukdom

Skälet till minskningen kan bero på en ökad tillgång till fosterdiagnostisk, som kan upptäcka ifall fostret exempelvis har trisomi 21 – den kromosomavvikelse som leder till Downs syndrom. – Fler aborteras nu jämfört med de senaste åren, säger Karin Källén.

I vissa delar av landet får alla gravida erbjudande om KUB- eller NIPT-test, som undersöker sannolikhetsgraden av att ett foster har någon form av kromosomavvikelse. I andra delar får endast gravida kvinnor över 35 år erbjudandet att ta något av testen.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro