ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det går inte att tala islamistiska terrorister till rätta med genusteori

Metro · 3 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016

Foto: Montage/TT/Pressbild/Tomlin Studio


klar

Artikellänk är kopierad

”Kvinnors rättigheter är detsamma som mänskliga rättigheter, och mänskliga rättigheter är detsamma som kvinnors rättigheter”.

Hillary Clintons ord på FN:s kvinnokonferens i Peking 1995 är tydliga. Men 21 år efter att hon höll detta tal är detta långt ifrån självklart. Vi lever i en värld, där kvinnor i bakåtsträvande länder reduceras till barnaföderskor, hushållsslavar och andra klassens medborgare. 

Vi lever i en värld där 125 miljoner flickor har fått sina underliv könsstympade, där 50 000 kvinnor dör varje år genom farliga olagliga aborter, där 65 miljoner flickor i världen inte får gå i skolan och där 39 000 flickor tvingas in i barnäktenskap varje dag. Vi lever kort sagt i en värld i akut behov av en liberal feministisk utrikespolitik. 

► LÄS MER: "Terrorister är inga offer för strukturer – de är mördare"

Feminister över hela det ideologiska fältet kan internationellt enas i kampen för fria, lagliga och säkra aborter, vi kan kämpa tillsammans för att barnäktenskap och könsstympning ska förbjudas och för att skolgång ska vara lika självklart för flickor som pojkar. Att förenas i dessa strider för mänskliga rättigheter över partigränser och nationsgränser är verkligt viktigt för att nå framgångar. Kvinnorörelsen behöver vara stark globalt.

Men det finns samtidigt en tydlig skiljelinje i den svenska feministiska utrikespolitiken mellan liberala feminister och feminister på vänsterkanten. Det handlar om synen på pacifism.

Kanske symboliseras detta bäst med siffran 1 452. 

För 1 452 kronor kan en islamistisk terrorist i Daesh köpa en nioårig flicka som sexslav. Detta exempel här och nu i vår tid är också det tydligaste svaret på varför pacifism aldrig kan vara en liberal feministisk utrikespolitik. För att bekämpa de islamistiska terroristerna i Daesh räcker det nämligen inte med pacifistisk retorik. Vi lever inte i den bästa av världar. Det går inte att tala dessa fundamentalistiska krafter som Daesh/Al Shabab/Boko Haram med flera till rätta med hjälp av genusteori. Den som tror det har inte lyssnat på terrorns offer – de kvinnor som förslavats, sålts och attackerats under de pågående brutala kriget i Syrien och Irak. 

► LÄS MER: "Vi moderater måste börja kalla oss feminister"

Det är i dag exempelvis modiga kurdiska Peshmergasoldater, kvinnor som män, som försvarar civila från islamisterna och som pressar tillbaka Daesh med hjälp av amerikanskt och brittiskt flyg. Soldater som räddar unga pojkar från en framtid som barnsoldater. Soldater som räddar unga flickor från sexslaveri. Soldater i norra Irak som Sverige i dag stödjer med utbildningsinsatser. Vi liberaler vill att de också ska kunna få svenska vapen. Liberal utrikespolitik är feministisk, men aldrig pacifistisk. Ibland måste frihet försvaras med vapen i hand. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. 

Birgitta Ohlsson (L)

Riksdagsledamot, utrikespolitisk talesperson, ordförande i Liberalernas utrikesförnyelsegrupp

Linda Nordlund (L)

Ledamot i Liberalernas utrikesförnyelsegrupp, tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet  

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro