ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det hände under din semester – här är nyheterna du måste känna till

Joel Linde, Tomas Lundin · 3 Aug 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015

Foto: Nasa, Scanpix


På semestern ska man slappna av, därför har Metro sammanställt de 10 händelserna i juli du vill känna till för att inte sitta som en fågelholk. Det gäller allt från frisläppandet av en serievåldtäktsman, till Turkiets motattack på IS och lejonet Cecil som sköts och slaktades av en tandläkare.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapparen Adam Tensta reste han sig upp och gick – mitt under livesändning i TV4-studion.
Rapparen Adam Tensta reste han sig upp och gick – mitt under livesändning i TV4-studion.Foto: Nyhetsmorgon
En 55-årig tandläkare och tvåbarnsfar från USA erkänner att han dödade lejonet Cecil, men att han inte visste att det var skyddat.
En 55-årig tandläkare och tvåbarnsfar från USA erkänner att han dödade lejonet Cecil, men att han inte visste att det var skyddat.
Hagamannen släpps efter att ha efter att ha avtjänat två tredjedelar av 14-årsdomen.
Hagamannen släpps efter att ha efter att ha avtjänat två tredjedelar av 14-årsdomen.Foto: Polisen/TT
Streaming-sajten Swefilmer stängs ned efter polistillslag.
Streaming-sajten Swefilmer stängs ned efter polistillslag.Foto: Youtube
Nasa släpper de första bilderna på planeten Pluto.
Nasa släpper de första bilderna på planeten Pluto.Foto: NASA
Turkiet inleder bombningar mot IS i Syrien.
Turkiet inleder bombningar mot IS i Syrien.Foto: Scanpix
Grekerna röstade nej till ett föreslaget åtstramningsprogram från de internationella långivarna.
Grekerna röstade nej till ett föreslaget åtstramningsprogram från de internationella långivarna.Foto: Scanpix
Migranter går på en väg utanför kanaltunneln i Calais i Frankrike.
Migranter går på en väg utanför kanaltunneln i Calais i Frankrike.Foto: Ap/TT
Foto: Nasa
Foto: Nyhetsmorgon
Foto: Polisen/TT

1 juli, lejonet Cecil dödas: I juli dödades ett skyddat lejon vid namn Cecil brutalt, strax utanför gränsen till nationalparken Hwange i Zimbabwe. Tre personer misstänktes och jagades för jaktbrott, och efter ett par veckor erkände en amerikansk tandläkare att han dödat lejonet. Världen exploderade i ilska och tandläkaren har nu gått under jorden, samtidigt som Zimbabwe och hundratusentals amerikaner kräveratt han ska utlämnas för att dras inför rätta.

Här säljs lejonens liv till rika turister: "Det är en snuskig industri"

5 juli, grekerna röstade nej: Över 61 procent av grekerna röstade ”ochi” – nej – till ett föreslaget åtstramningsprogram från de internationella långivarna. Knappt två veckor senare kom Grekland och samtliga EU-länder överens om nödlån på drygt 7 miljarder Euro.

Grekerna röstade nej – så påverkas du i Sverige

14 juli, säg hej till Pluto: Efter 9,5 års färd kommer den amerikanska rymdsonden New Horizons fram till vår yttersta planet Pluto. Bilderna var de första som i detalj visade Pluto och dess måne Karon fick astronomer att tappa andan.

16 juli, Adam Tensta-gate: Rapparen Adam Tensta var inbjuden till "Nyhetsmorgon" i TV4 för att prata om sin nya platta "The empty", men valde i stället att lyfta kritiken mot att kanalen under våren bjöd in Youtube-profilen och personliga tränaren Louise Andersson Bodin till programmet. "En person som tidigare har uttalat sig rasistiskt och kränkande på sin Youtube-kanal", skrev Adam Tensta i en debattartikel.

När han hade framfört sitt budskap reste han sig upp och gick – mitt under livesändning. Händelsen spreds som en löpeld och ynglade av sig i otaliga repliker, twitterstormar, debattartiklar och så vidare. Metro intervjuade även nämnda Louise Andersson Bodin efter blåsvädret, en artikel som blev minst lika uppmärksammad som nyheten om den förlösande händelsen.

Kändisarnas stöd till Adam Tensta: "Står upp på bästa tänkbara sätt"​

20 juli, nazistsympatisör ertappas med 550 kilo dynamit: Polisen i Falkenberg hittade sammanlagt 550 kilo dynamit hemma hos en man i 30-årsåldern med nazistiska kopplingar. En 40-årig man som misstänks för inblandning var kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland.

24 Juli, Turkiet attackerar IS: För första gången bombade turkiska flygplan Islamiska Staten inne i grannlandet Syrien. Den turskiska regeringen har varit tveksam till att lägga sig i konflikten, enligt vissa bedömare för att inte hjälpa kurder som kämpar mot IS i Syrien.

Nato stöder Turkiet – delvis

28 juli, Hagamannen släpps: I närmare åtta år satte han Umeå i skräck med överfall, våldtäkter och mordförsök. 2006 dömdes Niklas Lindgren, 43, till 14 års fängelse och den 28 juli, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, lämnade han Skogomeanstalten, där han suttit sedan 2013.

Demonstration när Hagamannen släpps

Hagamannens nya liv i frihet

28-29 juli, tunnel stormas av migranterÖver 2 000 migranter försökte storma Eurotunneln som förbinder Frankrike med de brittiska öarna. En person hittades död på morgonen. Flyktingfrågan har skapat spänningar varit spänt mellan Frankrike och Storbritannien, som gemensamt satsar nästan 100 miljoner kronor på att skärpa säkerheten runt tunneln.

29 juli, jordskalv i Göteborg: Onsdagen den 29 juli inträffade en för Sverige   ovanligt starkt jordskalv i Göteborgsområdet. Skalvet uppmätte 2,8 på Richterskalan och inträffade på 20 kilometers djup. Dagen efter rapporterades ett skalv i Gällivare, men det bekräftades senare vara föranlett av gruvarbete.

31 juli, Swefilmer stängs: I fyra års tid har den svenska sajten swefilmer.se erbjudit filmer och serier gratis via så kallad streaming, eller strömning. Men den 31 juli stängdes sajten ned efter att polisen slagit till mot en av grundarna, Ola Johansson, som kommer att dras inför rätta.

I samma veva spreds ett rykte om att Ola Johansson riskerade längre straff än Hagamannen, vilket Viralgranskaren omedelbart redde ut.

Swefilmer stängs ned, äntligen

►Viralgranskaren: Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde, Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro