ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det händer med dina sociala medier när du dör

Valerie Kaspersen · 2 Jan 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019

Foto: Unsplash


Det sägs att det som finns på sociala medier aldrig försvinner. Inte ens när du dör. Det här är vad som händer med Facebook, Instagram och Twitter om du går bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu hoppas vi innerligt att du och dina nära och kära lever ett långt liv. Men skulle det värsta hända kan det vara bra att hålla koll på vad som gäller när det kommer till sociala medier.

Facebook

Om du, eller en närstående går bort, går det att stänga ner kontot för alltid, antingen genom att man själv väljer att stänga ner kontot via inställningarna, eller att du väljer en ”efterlevande kontaktperson”. Får Facebook information om att du har gått bort, så tar de då bort kontot.

Men det kan vara så att det ger en viss tröst att kunna besöka en närståendes sida. Då går det även att göra om Facebook-kontot till en minnessida. För att göra detta behövs det en efterlevande kontaktperson. 

Du kan själv välja vem som ska vara din efterlevande kontaktperson på dina inställningar på Facebook, men du måste vara 18 år för att kunna välja en.  Personen du väljer kan inte logga in på kontot, ta bort eller ändra tidigare inlägg, foton och annat som har delats på din tidslinje, läsa dina meddelanden, ta bort några av dina vänner eller gör nya vänförfrågningar eller lägga till en ny efterlevande kontaktperson på ditt konto.

Men personen kan fästa ett inlägg för din profil, acceptera eller neka nya vänförfrågningar, uppdatera din profilbild och omslagsbild och även begära att kontot ska tas bort helt.

En familjemedlem kan begära att kontot tas bort helt, men behöver skicka in en kopia på ett dödsattest.

Instagram

Även Instagram har valen att ta bort eller göra om sidan till en minnessida. Om någon du vet har gått bort kan du anmäla det till Instagram. En familjemedlem eller vän måste lämna in ett bevis på att personen i fråga har dött. Det kan vara ett dödsattest, en nyhetsartikel eller dödsruna.

Kontot kan göras om till en minnessida. Profilen ser precis ut som vanligt, men dyker inte upp i “utforska”. Det går heller inte att ändra något som gillats, bilder eller kommentarer.

Endast en nära familjemedlem kan begära att kontot tas bort. Då kräver Instagram bevis på detta. Du behöver antingen den avlidne personens födelsebevis, personens dödsattest eller ett myndighetsutfärdat bevis på att du är laglig företrädare för den avlidne personen eller dödsboet.

Twitter

Endast en närstående familjemedlem kan begära att Twitter inaktiverar den avlidnes Twitterkonto. Familjemedlemmen behöver då skicka en kopia på sitt id, samt ett dödsattest.

Youtube/ Gmail

Även Google kräver ID och dödsattest från en närstående familjemedlem för att kunna ta bort kontot. Det går även att själv använda tjänsten “inactive account manager”. Då kan du välja en person som får tillgång till dina konton och information om du varit inaktiv under en tid du själv bestämmer. Den personen kan då ladda ner den data du väljer att dela med personen.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro