ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det händer med planet om du inte sätter telefonen på flygläge

JENNI KARLSSON · 8 Apr 2016
Uppdaterad 8 Apr 2016
Du kan ha på mobilen under flygresan, men rekommenderas att stänga av den.

Du kan ha på mobilen under flygresan, men rekommenderas att stänga av den. Foto: Alamy


Har du någonsin hört att din mobiltelefon kan sända signaler som leder till att ett plan kraschar? Så farligt är det inte – egentligen händer ingenting med själva planet om du lämnar den på, skriver brittiska Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

När du ska flyga bes du alltid att sätta din mobiltelefon i flygplansläge. Det är inte för att din mobil kan orsaka en krasch som myten säger, utan för att det orsakar obehagliga störningar för piloter och flygledare, skriver brittiska Metro.

►LÄS MER: Nej, det här är inte en 800 år gammal "mobiltelefon"

Ingenting speciellt händer med flygplanet om din mobil förblir påslagen. Däremot så kan den orsaka tillfälliga störningar som leder till obehagliga ljud för flygledare och piloter. Ljudet sägs låta som det oljud som hörs om någon man pratar med står för nära en högtalare.

En pilot ska ha öppet berättat om vad som händer om mobilen lämnas på under en frågestund på bloggen Airline Updates. Han sa då att oftast om signalen, som är väldigt ovanlig, hörs så är det för att någon i besättningen glömt att stänga av sin telefon.

►LÄS MER: Din mobil skapar hela 86 kilo avfall

Ny teknik gör att det numera går att ringa på vissa flygplan utan att störa signaler som går mellan flygtorn och piloter. Men det är fortfarande bäst att hålla sig till de äldre reglerna, säger piloten. I värsta fall så kan en störning göra att något viktigt radioanrop inte uppfattas helt och att då besättningen på planet gör en miss.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro