ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Anders Borgs nya jobb

TT · 10 Dec 2014
Uppdaterad 10 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare finansministern Anders Borg kan ta plats i Kinneviks styrelse. Valberedningen har föreslagit Borg till posten som vice ordförande.

I en kommentar skriver Anders Borg att han är glad över att ha blivit tillfrågad.

"Kinnevik är, med långsiktiga ägare och en stark företagskultur, unikt i sitt sätt att starta och utveckla företag med starka marknadspositioner inom tillväxtsektorer och tillväxtmarknader", skriver han.

Cristina Stenbeck, styrelseordförande och ordförande i valberedningen, skriver i sin tur att Borgs "oöverträffade marknadsinsikt och globala perspektiv" kommer att bidra med unik kompetens. – Det är väl bara att gratulera, särskilt gratulera Kinnevik. Anders Borg är en fantastiskt kompetent person och har varit en fantastiskt skicklig finansminister, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas föreslagna nya ledare, till P1 Morgon i Sveriges Radio. – Min bild är att när näringslivet anlitar politiker i ledande befattning så är det för kontaktytan. Visst, Anders Borg är en ekonom, men det är de upparbetade kontakterna, även internationellt, som är intressanta. Inte hans ledartalang. Kinnevik vill ha kontaktytan och ett affischnamn, säger Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker.

Är det ok att han går från det offentliga till det privata så snabbt, utan någon karens?

– I det här fallet tycker jag nog det, eftersom vi har haft ett regeringsskifte. Jag har svårt att se att han skulle skulle sitta inne med någon information som Kinnevik automatiskt skulle kunna tjäna pengar på. Men att han slänger sig in i nya uppdrag så snabbt förvånar mig ändå.

Hade han kunnat få något bättre?

– Det är inte så jag menar, utan mer att han valde sfär så tidigt. Per automatik kan han ju inte sitta i styrelsen för något Wallenbergföretag eller inom någon annan företagssfär. Det här är på ett sätt ett vägval och att han gjorde det så tidigt är lite förvånande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro