ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Anonymous – egentligen

Hugo Ewald · 22 Nov 2015
Uppdaterad 22 Nov 2015
Anonymous flagga, samt en så kallad Guy Fawkes-mask som medlemmarna ofta bär.

Anonymous flagga, samt en så kallad Guy Fawkes-mask som medlemmarna ofta bär. Foto: Montage/Metro


Under de senaste dagarna har Anonymous varit på allas läppar. Men vad är Anonymous egentligen, och går det ens att prata om Anonymous som en hackergrupp?

klar

Artikellänk är kopierad

2003 lanseras webbsidan 4chan inspirerad av den japanska webbsidan Futaba Channel som grundades ett par år tidigare. 4chan är en så kallad imageboard, en webbsida som går ut på att människor lägger upp bilder som andra kan kommentera och diskutera kring.

4chan var, och är anonymt, och skrev du inte under inläggen med en signatur kom inlägget att signeras Anonymous. Detta kom sedan att bli ett stående skämt bland personer på 4chan, att signaturen "Anonymous" framställde det som att de alla var en enda individ, eller någon slags sammansatt hjärna, snarare än en serie individer.

Från början hade Christopher Poole, som grundade 4chan, mest tänkt att 4chan skulle användas för att diskutera japansk kultur men 4chan kom snart att bli känt för att innehålla i princip allt som inte andra sajter skulle tillåta, framför allt på det ökända underforumet "/b/" där i princip vad som helst kan läggas upp.► LÄS MER: Anonymous till IS: "Vi startar den största attacken någonsin mot er"

Det var just på "/b/" diverse spratt började koordineras. Först samlades folk för att störa spelare på internetspelet Habbo hotel, men runt 2008 började spratten gå över allt mer i politisk aktivist. Då påbörjades "Project chanology", som i grunden gick ut på att göra allt för att förstöra för scientologikyrkan efter att de försökt ta ned en video där den kände scientologen Tom Cruise syns hylla religionen.

Sedan dess har Anonymous utfört flera aktioner, från att attackera barnporrwebbsidor genom "Operation Darknet" till att hänga ut Twitter- och Facebookonton som är kopplade till IS, någonting som pågått under en period men eskalerat i samband med terrordåden i Paris i november. Koordinationen sker främst via 4chan och liknande sajter, samt via chattsystemet IRC.►LÄS MER: Anonymous hotar avslöja Ku Klux Klan

Anonymous benämns ofta som en hackergrupp, men egentligen är de ingen formell grupp, och alla inom Anonymous är inte hackare. Snarare kan Anonymous förstås som en lös rörelse på internet eller ett fritt varumärke, utan några större gemensamma mål förutom ett hat mot censur och statlig övermakt.

Vem som helst kan kalla sig Anonymous och på sätt vara en del av Anonymous, precis som vem som helst kan göra ett inlägg på 4chan. Personerna som försöker sätta dit IS-twittrare behöver alltså inte vara samma personer som till exempel protesterat mot Scientologikyrkan, de använder sig bara av samma "varumärke".

När någon uttalar sig som Anonymous är det därför varken mer sant eller falskt, eftersom vem som helst kan vara Anonymous. "Anonymous är en ingen grupp, det är en idé. Mer specifikt idéen om att vi alla förtjänar frihet. Delar du den idéen är du Anonymous.", skriver till exempel Anonymouswebbsidan Anonhq.► LÄS MER: Nu har Anonymous attackerat IS – tusentals twitterkonton stängs ner

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro