ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Barack Obama

TT · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Foto: AP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Barack Hussein Obama är USA:s 44:e president. Han vann valet 2008 med ett entusiasmerande löfte om förnyelse. Under sin tid som president har han bland annat infört en sjukförsäkringsreform, avslutat kriget i Irak, gett order om terrorledaren Usama bin Ladins död samt tampats med en mycket allvarlig ekonomisk kris.

Obama föddes 1961 i Honolulu på Hawaii. Hans mamma var vit och från Kansas, hans pappa var svart och från Kenya. Han är delvis uppvuxen i Indonesien.

Som 22-åring tog han en statsvetarexamen vid Columbia University. Sedan fortsatte han till Harvard University där han tog en juristexamen och blev anrika Harvard Law Reviews förste svarte redaktör. Han jobbade med medborgarrättsfrågor samt på en advokatbyrå i Chicago innan han blev delstatssenator i Illinois 1997. 2004 valdes han in i senaten i Washington.

Obamas hustru heter Michelle och är advokat. Paret har två döttrar Malia, född 1999, och Natasha, född 2001. När Obama har tid över spelar han basket.

Barack Obama kritiseras av Republikanerna för att den ekonomiska återhämtningen i USA inte går tillräckligt fort och för att han inte lyckats minska USA:s gigantiska budgetunderskott. Han anses inte heller ha uppfyllt sitt löfte om ett förnyat Washington.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro