ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är bitcoin – frågorna du aldrig orkat ställa

Elinor Karlin · 22 Okt 2017
Uppdaterad 23 Okt 2017
En del handlare har skapat poletter för att representera den digitala valutan bitcoin.

En del handlare har skapat poletter för att representera den digitala valutan bitcoin. Foto: TT


Bitcoin är en global och digital kryptovaluta” som ska bli lika stabil som guld. I sinom tid. Men vad är egentligen en bitcoin? Metro reder ut begreppen med en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

I Japan finns över 200 000 butiker som accepterar den digitala valutan. Indiska småföretagare som inte kan skaffa sig bankkonton kan äntligen ta snabbt betalt. I Sverige accepteras den i större butiker som Webhallen och cafékedjan Blueberry. Vi pratar om den digitala kryptovalutan bitcoin.

– Alla borde äga en liten summa bitcoin. Vi håller på att omstrukturera och ändra ”pengar” så som vi känner det, samtidigt som civilisationen digitaliseras, säger Ryan Radloff, grundare och chef för ett av de större växlingsföretagen XBT Provider.

Först skapar du en digital plånbok, antingen på din dator eller genom en app i telefonen. Sedan måste du själv köpa bitcoins. De köper du för riktiga pengar på en webbsida. Det här är en växlingsprocess, vilket innebär att du inte betalar moms för transaktionen.

– Valutan är helt frikopplad från en enskild regering och drivs bara av folket. Därför kommer den bli stabil på ett helt annat sätt. Där är vi inte ännu, bitcoin är bara åtta år gammalt. Men om fem år är vi nog där, säger Ryan Radloff.

En hel bitcoin kostar i skrivande stund runt 49 000 svenska kronor att köpa. Växlingen är momsfri och hanteras som en vanlig valuta. Programmet är designat för att sluta producera bitcoins när det finns 21 miljoner. Därför liknas valutan vid guld, som det bara finns en begränsad mängd av. Under de senaste åren har priset på bitcoins ökat radikalt, men valutan är erkänt flyktig, mellan november 2013 och januari 2015 sjönk priset på en bitcoin från runt 10 000 svenska kronor till runt 1 800 svenska kronor.

Vad är bitcoins egentligen?

Bitcoins är en digital valuta, en liten bit kod som flyger runt i datavärlden. För att förhindra att den förfalskas så skyddas och kontrolleras den av kryptering. När du gör en transaktion så kontrolleras och valideras den automatiskt av andra bitcoin-användare för att bevisa att den är äkta. Validering är inget du behöver göra aktivt, det sker på automatik. Systemet kallas för ”blockchain”.

– Bitcoin är helt enkelt ett datorprogram som alla kan ladda ner från internet och köra på sina datorer, säger Ryan Radloff.

Vem som skapade systemet är oklart. Det finns ingen huvudman som står bakom, utan det drivs av användarna. De som tjänar på det är de som har tillräckliga resurser för att producera nya bitcoins, så kallad ”mining”. Det är en tung och dyr process som kräver mycket datorkraft, och som lett till att aktiviteten främst utövas via stora datorcenter av organisationer med stora mängder processorkraft. Det är det som ger valutan sitt värde – det krävs avancerade datorer och massor av energi.

– Systemet är designat för att ge användarna belöningar när man validerar andras transaktioner. Var tionde minut skapas 2,5 nya bitcoins, och de går till de användare som lägger mest energi på att validera, säger Ryan Radloff.

Det låter ju nästan som ett datorspel?

– Det är ett intressant sätt att se det på, men det är verkligen inte ett spel. Det är väldigt seriöst. Att producera en bitcoin kostar mellan 3000 och 3300 amerikanska dollar just nu. Traditionella pengar tappar värde, bitcoin kommer hålla sitt värde precis som guld, säger Ryan Radloff.

Att handla med bitcoins är i praktiken relativt krångligt och kräver en hel del kunskap och mjukvara. Samtidigt innebär inte valutan nödvändigtvis några fördelar jämfört med vanliga kontokort – om du inte har speciella krav på anonymitet. Istället för att använda pengarna på ditt bankkonto för att handla, måste du istället använda pengarna på ditt bankkonto för att växla dessa till en valuta som du sedan handlar med, och som få försäljare tar emot.

 LÄS MER: Bitcoin får ny konkurrent

pil
Blockchain/Så funkar säkerheten

Din plånbok har en adress. Adressen är anonym och är inte kopplad till dig som person. Du kan ha flera adresser som du byter ut vid nya transaktioner.

Dina transaktioner märks med din adress. Se det som att du sätter din signatur på pengarna du betalar.

Till slut är de digitala pengarna märkta med osynliga signaturer från många användare. När du får bitcoins så skickas per automatik ut en förfrågan till alla användare som satt sin signatur på pengarna tidigare. Är de här pengarna äkta? De andra validerar automatiskt.

När alla har godkänt så blir även transaktionen godkänd. Betalningen går igenom.

Anonymitet. Så länge handeln sker endast inom det digitala så vet man inte vem som ligger bakom varje adress. Transaktionerna är öppna i närverket, men vilket personnummer som har vilken signatur går inte att spåra. Det har gjort att bitcoins slagit igenom i illegal vapen- och droghandel. När pengarna sedan växlas ut på den traditionella valutamarknaden är det svårt att vara hemlig – dock är det lättare att skicka pengar till länder där banksäkerheten är lägre.

”Att öppna ett konto i ett annat land är inget problem och i vissa fall räcker det med att ta en bild på en elräkning som identifiering och då visar knappast en bedragare upp sin egen”, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Källa: Källa:Ryan Radloff, XBT-provider.Bitcoin.se

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro