ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är blockchain – och därför ska du bry dig

Linus Lindgren · 26 Apr 2018
Uppdaterad 26 Apr 2018
Daniel Akenine tror att blockchain kan bli ett viktigt verktyg i framtiden.

Daniel Akenine tror att blockchain kan bli ett viktigt verktyg i framtiden. Foto: Pixabay/Microsoft


Blockchain är något du kanske hört talas om i samband med artiklar om Bitcoins? Men Blockchain har enligt experter potentialen att bli så mycket mer. Här är vad du behöver veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är blockchain egentligen?

Blockchain, eller blockkedja som det heter på svenska, är ett slags decentraliserat nätverk som alla deltagare har tillgång till men som ingen enskild part kan manipulera.

Bitcoin och blockchain är inte samma sak. Bitcoin är en digital valuta som använder blockchain-teknologin. Men det finns massor med andra tillämpningssätt för blockchain.

Okej, men vad kan det användas till?

Daniel Akenine är säkerhetschef på Microsoft i Sverige. Han säger att det är ett bra sätt att förflytta förtroende från organisationer till teknik.– Tänk dig en myndighet som Lantmäteriet. Det är deras handlingar som bestämmer om du äger ditt hus eller inte. Du måste alltså ha en väldigt stor tillit till dem, de kan faktiskt göra så att du blir av med ditt hus.

– Om de skulle flytta dessa handlingar till blockkedjan så är det inte längre myndigheten som man behöver lita på. Utan det är tekniken och blockkedjan som har ansvaret. Och då blockkedjan är väldigt säker är detta ett bra sätta att förvara handlingar som dessa, säger han.

Hur fungerar det då?

Kortfattat kan man säga att blockchain används för att överföra värde. Överföringar i ett blockchain-nätverk sker, till skillnad från andra sätt att överföra värde, helt utan någon inblandning av någon tredje part som till exempel en bank.

För att säkerställa säkerheten i transaktionerna kontrollerar och lagrar nätverkets datorer automatiskt allt som överförs. Transaktionerna landar i en stor gemensam databas som består av olika så kallade block. Då alla datorer i nätverket har en kopia av dessa blocks bildas en kedja mellan datorerna och dessa blocks – därav namnet. Om ett enskilt block ändras på en dator kommer det inte stämma överens med samma block inom kedjan och det kommer synas att någon har försökt manipulera blockkedjan.

Kedjan kontrolleras hela tiden bakåt av datorerna vilket gör transaktionerna öppna och väldigt säkra. Om någon försöker manipulerar ett block så syns det i kedjan.

Jag tror jag fattar. Men vad är det här bra för?

Via blockchain kan man överföra både information och värde utan att riskera att det manipuleras av en tredje part. Bitcoin är ett exempel, att förvara viktig information ett annat.

Varför används inte detta i större utsträckning?

Den här tekniken är förhållandevis ny och är just nu i ett utvecklingsstadie. Just nu är tekniken väldigt dyr och långsam. Men Daniel Akenine på Microsoft tror att det här kommer bli något väldigt stort inom några år när tekniken har utvecklats.

pil
Fakta om bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har funnits sedan 2009. Den är skapad av Satoshi Nakamoto, vilket troligtvis är ett pseudonym för en eller flera personer. Syftet med den digitala valutan är att möjliggöra transaktioner världen över utan inblandning av tredje part.

Bitcoin har gått från ett värde på ungefär 170 000 kronor vid årsskiftet till att nu värderas till över 80 000 kronor.

Källa:  Källa: Bloomberg

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro