ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är dina rättigheter som EU-medborgare

metro · 31 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013

EU-kommissionens rapport om medborgarskap från 2010 visade att EU-medborgarna inte utnyttjar sina rättigheter till fullo eftersom de inte känner till dem – det gäller särskilt rätten att fritt röra sig och flytta inom EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Här kommer några som du bör känna till:

Som EU-medborgare …

… behöver du inte visa ditt id-kort eller pass när du reser mellan två Schengenländer. Men du bör ha handlingar med dig som styrker din identitet om du till exempel blir stoppad av polis eller om du ska flyga.

… behöver du inte ha arbetstillstånd för att arbeta i ett annat EU-land och du har rätt att bo där medan du arbetar. Undantag: Din rätt att arbeta i andra EU-länder kan vara tillfälligt begränsad om du är rumänsk, bulgarisk eller kroatisk medborgare.

… har du rätt att vistas i ett annat EU-land. Om du ska vara där i högst tre månader behöver du bara ett giltigt nationellt id-kort eller pass. I många EU-länder måste du alltid bära med dig id-kortet eller passet. Annars kan du få böter, men du kan inte bli utvisad.

… har dina barn rätt att gå i skolan i vilket EU-land som helst på samma villkor som landets invånare. De har rätt att gå i en klass med jämnåriga och på samma nivå som de gjorde i sitt hemland – oavsett språkkunskaper.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro