ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är egentligen varför du får röda ögon när du badar i klor

Hugo Ewald · 25 Jun 2015
Uppdaterad 25 Jun 2015

Foto: Dmitry Lovetsky/AP


Den som badat på badhus eller i en swimmingpool vet att ögonen ofta blir röda. Men enligt USA:s folkhälsomyndighet har det inte bara med kloret att göra, utan de röda ögonen uppstår när klor blandas med urin och svett.

klar

Artikellänk är kopierad

Får du röda ögon efter att du badat i en bassäng med klor i är det inte bara kloret du ska beskylla, utan någonting mycket äckligare.  Enligt USA:s folkhälsomyndighet Centers for Disease Control and Prevention (CDC)är nämligen röda ögon ett tecken på att någon kissat eller svettats i bassängen. – Kloret binder samman med allt den försöker att döda från våra kroppar, och skapar de här kemiska irritanterna. Det är det som sticker i våra ögon, kloret som binds samman med urin och svett., sa Michael J. Beach, direktör för CDC:s clean water-initiativ till Women’s health.

Blandningens kemiska namn är Kloramin, och det är också det ämnet som ger badhus sin speciella lukt. Det är alltså inte klor i sig som ger röda ögon och den speciella badhuslukten, utan reaktionen som uppstår när klor blandas med ämnena kloret ska ta bort. – Det finns olika kloraminer. Trikloarmin är den dominerande och kan leda till irritation i ögon och övre luftvägar. Både för de som badar och bland personalen, säger Kåre Eriksson på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet till Metro.►LÄS MER: 14-årig flicka portades när hon badade topless – här är badhusen dit hon är välkommen

Smittämnena som klor rådet bot mot tar ett tag att förstöra. Bakterien E. coli kan elimineras på mindre än en minut, men parasiten Cryptosporidium som kan orsaka diarré tar ibland dagar att döda.

”Simmare med röda irriterade ögon brukar ofta klaga på att det är för mycket klor i vattnet. Men när bassängvatten är irriterande är det för att det inte finns nog med klor i vattnet!”, skriver den amerikanska branschorganisationen American Chemistry Council på sin hemsida.

För att undvika irriterande vatten rekommenderar CDC personer att undvika bassänger om de är sjuka eller har diarré. Du rekommenderas dessutom att duscha innan du badar och att absolut inte kissa i vattnet.►LÄS MER: Här är badplatserna med dåligt vatten

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro