ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är flyktingkatastrofen i siffror

Erik Paulsson Rönnbäck · 9 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015

Nästan 60 miljoner människor har lämnat sina hem för att söka skydd från krig, våld och förföljelse – och varje flykting har en egen berättelse. Men vissa länder sticker ut mer än andra i statistiken. Och många flyktingar tar samma farliga beslut av samma anledningar.

klar

Artikellänk är kopierad

UNHCR:s färskaste rapport om flyktingsituationen är en sammanställning av läget i december 2014.
UNHCR:s färskaste rapport om flyktingsituationen är en sammanställning av läget i december 2014.Foto: TT

Hur många är på flykt? FN räknar med att 59,5 miljoner människor i hela världen har tvingats bort från sina hem på grund av förföljelse, krig, våld eller att de utsatts för människorättsbrott. En knapp tredjedel, 19,5 miljoner, har flytt till andra länder, samtidigt som 38,2 miljoner är internflyktingar, det vill säga kvar i sina hemländer. De resterande 1,8 miljoner människorna i statistiken är asyl­sökande som ännu inte har fått sin flyktingstatus klarlagd. Enligt UNHCR har det inte funnits så många flyktingar i världen sedan andra världskriget. Siffrorna, som är de färskaste, är från slutet av 2014.Vilka är flyktingarna? Tre av världens konflikter ligger bakom en stor del av alla människor som just nu befinner sig på flykt: Nästan 4 miljoner har flytt från inbördeskriget i Syrien, 2,6 miljoner från konflikten i Afghanistan och 1,1 miljoner från inbördeskriget i Somalia. Den allra största gruppen, 5,1 miljoner, är palestinier som flytt till grannländerna. Hälften av alla världens flyktingar är under 18 år. Var är de nu? Två av Syriens grannar finns på listan över de fem länderna som tagit emot flest flyktingar: Turkiet (1,6 miljoner) och Libanon (1,2 miljoner). Afghanistans östra granne Pakistan kommer tvåa på listan med 1,5 miljoner mottagna flyktingar, och grannen i väster, Iran, är fyra med 982 000 mottagna. Etiopien ligger på femte plats med 660 000. Hittills i år har 48 800 människor sökt asyl i Sverige. De flesta kommer från Syrien (14 700), Afghanistan (5 700), Eritrea (5 200) och Somalia (3 300). TEXTEN FORTSÄTTER ⇒⇒⇒

Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR har det inte funnits så många flyktingar i världen sedan andra världskriget. Tre av världens konflikter – de i Syrien, Afghanistan och Somalia – är stora orsaker.
Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR har det inte funnits så många flyktingar i världen sedan andra världskriget. Tre av världens konflikter – de i Syrien, Afghanistan och Somalia – är stora orsaker.Foto: Darko Bandic/AP

Varför korsar de Medelhavet?  Sedan årsskiftet har fler än 350 000 människor tagit sig mot EU med båt från Nordafrika och Turkiet. Omkring 2 600 av dem har drunknat på vägen. Båtfärden över Medelhavet är ofta den enda möjliga vägen för flyktingarna, eftersom EU-ländernas visumkrav hindrar dem från att ta sig till unionen på laglig väg, samtidigt som det är omöjligt att söka asyl för dem som befinner sig utanför unionen. Flygbolag avstår också från att flyga asylsökande till EU eftersom de blir betalningsskyldiga om personen inte har rätt att söka asyl. Varje år väljer FN ut en mindre del av världens flyktingar som får lov att resa direkt till ett land som ger dem skydd. I fjol tog världens länder emot 103 800 av dessa kvotflyktingar, med USA som största mottagarland (73 000). Sveriges kvot för 2015 är 1 900 flyktingar.Vilka rättigheter har de?  Alla har rätt att söka asyl i de länder, däribland Sverige, som har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Sverige ger asyl till dem som riskerar förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till en viss samhällsgrupp. Sverige ger även asyl till personer som riskerar dödsstraff, kroppsstraff, tortyr, allvarliga övergrepp eller annan omänsklig behandling. Även de som inte kan återvända till hemlandet på grund av en väpnad konflikt, svåra motsättningar eller en miljökatastrof har rätt att stanna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro