ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är förtal – och då kan du dömas för det

Hugo Ewald · 9 Jan 2017
Uppdaterad 9 Jan 2017
Ulf Karlsson sa under våren 2015 att han var övertygad om att Zlatan Ibrahimovic dopat sig. Under måndagen dömdes han för förtal.

Ulf Karlsson sa under våren 2015 att han var övertygad om att Zlatan Ibrahimovic dopat sig. Under måndagen dömdes han för förtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Metro


Under måndagen dömdes den förre förbundskaptenen för Sveriges friidrottslandslag Ulf Karlsson för grovt förtal efter att han under en paneldebatt påstått att Zlatan Ibrahimovic dopat sig. Men vad är egentligen förtal, och hur gör du dig skyldig till det? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen dömdes den före detta friidrottstränaren Ulf Karlsson för grovt förtal i Värmlands tingsrätt efter att han under en paneldiskussion förra våren påstått att Zlatan Ibrahimovic dopat sig. Totalt uppgår domen till 60 dagsböter, totalt 24 000 kronor. Karlsson behöver dock inte betala Ibrahimovics rättegångskostnader.

Under paneldiskussionen på Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad sa Karlsson som följande: ”Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig.”, ett påstående han sedan sa att han var ”övertygad om”. Detta trots att Ibrahimovic aldrig testats positivt för dopning.

Vad som egentligen utgör förtal regleras i den svenska Brottsbalkens femte kapitel. I grunden kan man säga att du kan göra dig skyldig till förtal om du pekar ut en annan person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på att sätt lämnar en uppgift med syfte att en person ska utsättas för andras missaktning.

Men förtal som brott är ganska speciellt. Förtal och andra så kallade ärekränkningsbrott räknas som så kallade målsägandebrott, vilket betyder att du som anser dig vara utsatt för förtal i regel själv måste väcka ett enskilt åtal, om inte personen till exempel är minderårig.

– De flesta fall av förtal av mindre dignitet går inte till domstol. Typexemplet är att några verbalt uttrycker sig dumt mot varandra i en tvättstuga, det är i regel ingenting som polis och åklagare utreder. Men så fort det rör sig om allvarliga saker som spridning av bilder eller filmer av sexuell och integritetskränkande slag kan polis och  åklagare kopplas in, säger Astrid Eklund, Vice överåklagare vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Stockholm. 

Eftersom nästan alla fall av förtal slutar upp som enskilda åtal innebär det att du som privatperson är den som driva processen. Det innebär ett hårt och svårt jobb och kan innebära stora rättegångskostnader om du förlorar målet. Åklagare kopplas nästan bara in om det finns särskilda skäl, som att det handlar om samhälleliga intressen eller till exempel om det rör frågor om hudfärg eller sexuell läggning.

Det spelar ingen roll enligt lagen om förtalet äger rum på nätet eller ansikte mot ansikte. Är spridningen stor anses brottet i regel vara allvarligare.

– Om något blivit förtalad i en tryckt skrift, till exempel i en dagstidning, eller i TV eller radio kan det vara fråga om ett tryck- eller yttrandefrihetsbrott. I sådana fall är det endast Justitiekanslern som får besluta om en brottsutredning ska inledas eller inte. Annars spelar det ingen roll om du förolämpat någon i telefon eller via sms.  Om det är påkallat från allmän synpunkt kan åklagaren  besluta att utreda saken. Spridningen har också stor betydelse. Har det skett på Facebook kan det vara någonting som spelar roll och åklagare och polis kan komma att träda in, säger Astrid Eklund.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro