ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är krispaketet

TT · 2 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Men både republikaner och demokrater krävt ett stort antal tillägg och ändringar. Bland annat ska bara hälften av de 700 miljarderna släppas direkt, resten stegvis efter ytterligare godkännande från kongressen.Dessutom ska krispaketet sätta stopp för dyra fallskärmar för bolagschefer i de räddade företagen, och innehålla ekonomiskt skydd för bostadsägare som riskerar att inte kunna betala av sina lån — själva roten till den nu pågående krisen.

När överenskommelsen passerat alla instanser tror, Henrik Mitelman, chefsanalytiker vid SEB, att marknaden kommer att tolka det som att det skapats ett skyddsnät.- Det är ett säkerhetsnät som är viktigt för riskaptiten. Men nätet kommer att ha vissa maskor. Det kommer att finnas banker som faller igenom — små banker och mindre fondbolag som inte bedöms vara så viktiga att de spelar någon roll för det finansiella systemet.

I dag ligger mycket av fokus på den summa pengar som staten skjuter in för att rädda banksystemet. Men Mitelman påminner om vad som hände i Sverige under bankkrisen i början på 1990-talet.- Usla värdepapper som köptes upp visade sig vara ganska värdefulla i slutänden, så kostnaden för den svenska staten blev väl i det närmaste noll.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro